Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kölns borgmästare i blåsväder efter nyårsrånen

Henriette Reker.
Henriette Reker. Foto: Reuters

Hundratals kvinnor blev sexuellt antastade och bestulna i Köln på nyårsnatten. Nu har stadens nya borgmästare hamnat i blåsväder sedan hon uppmanat kvinnor att hålla ”armlängds avstånd” till främmande människor.

Händelserna på nyårsnatten i Köln skakar Tyskland. Vid det här laget har polisen fått över 100 anmälningar från kvinnor som uppger att de blivit antastade och bestulna, att de omringats av främmande män på den öppna platsen mellan järnvägsstationen och Kölner-domen och känt deras händer överallt på kroppen.

Det dröjde innan polisen rapporterade om övergreppen, ännu på nyårsdagen hette det att nyårsnatten varit lugn i Köln.

Det medförde också att nyhetsrapporteringen släpade efter.

Nu skapar nyårsaftonens händelser ständigt nya rubriker i nyhetsflödet. Det faktum att kvinnorna vittnat om att männen inte talade tyska utan sannolikt arabiska har gjort händelserna extra kontroversiella.

Vid lunchtid meddelade delstaten Nordrhein-Westfalens inrikesminister att tre misstänkta män hade identifierats, utan att gå in på några detaljer.

Händelserna har också lett till att Kölns nyvalda borgmästare Henriette Reker hamnar i blåsväder. Hon kallade till krismöte på tisdagen och på den efterföljande presskonferensen fick hon frågan hur kvinnor bäst ska värja sig.

Hon svarade att kvinnor bör hålla armlängds avstånd till främmande män. Det ledde till att Reker har drabbats av en kritikstorm på Twitter där hon hånats för sitt råd.

Det hör till saken att Henriette Reker själv drabbades av ett våldsamt attentat i oktober i samband med borgmästarvalet där hon ställde upp som partilös kandidat. På ett torgmöte blev hon svårt knivskuren i halsen av en främmande man.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.