Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kommission ska utreda terrorangreppet

Den norska regeringen har beslutat att tillsätta en kommission som ska gå igenom angreppen på regeringskvarteret och Utøya. Det sade statsminister Jens Stoltenberg vid en presskonferens på onsdagen tillsammans med övriga partiledare.

– Det är viktigt att få alla sidor vid angreppen klargjorda för att dra lärdom av vad som hänt, sade statsministern enligt Dagbladet.

Kommissionen ska vara oberoende och arbeta så snabbt som möjligt.

Tidigare på onsdagen sade Sissel Hammer, polismästare i Nordre Buskeruds polisdistrikt, att polisinsatsen ska utredas. Enligt norska polisens hemsida ska en första summering vara klar den första veckan i november.

Vid presskonferensen sades också att de anhöriga ska få 100.000 norska kronor för varje omkommen i hjälp till begravningskostnader och minnestund.

– Inget av det som vi är eniga om kommer att bringa någon som har mist livet tillbaka, men vi hoppas att det kommer att bidra till att göra en svår tid lite mindre svår, sade Stoltenberg.

Det ska också hållas en nationell minneceremoni där staten betalar deltagarkostnaderna för de anhöriga.

.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.