Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kompass helt rentvådd av FN

Foto: Jean-Marc Ferré

Tidigare FN-chefen Anders Kompass stängdes av efter att han larmat om FN-soldaters sexbrott mot barn, men frias nu i världssamfundets internutredning, uppger svenska FN-förbundet för DN. Därmed är han helt rentvådd.

– Jag känner nu en lättnad, men också en sorg över hur det har blivit. Det är så onödigt, säger Anders Kompass i kommande Söndagsintervjun i P1.

Under våren och sommaren 2014 genomförde en FN-utredare en rad intervjuer med människor i Centralafrikanska republiken. 13 barn mellan 8 och 15 år vittnade om att FN-soldater begått sexuella övergrepp mot dem, ibland i utbyte mot mat, i ett läger för internflyktingar i huvudstaden Bangui.

Kompass, som då var chef för fältavdelningen på FN:s mänskliga rättighets-kontor OHCHR konstaterade att de flesta soldaterna var från Frankrike, varför han kontaktade franska diplomater som i sin tur bad om att få rapporten. En rättsprocess mot 14 icke frihetsberövade soldater pågår fortfarande i Frankrike, men åtgärder mot Kompass kom snabbt.

Kompass nytillträdde chef, Zeid Ra’ad Al Hussein, beslutade förra våren att FN:s internutredare OIOS skulle utreda Anders Kompass för tjänstefel för att han lämnat uppgifter till utomstående. The Guardian avslöjade att Kompass var avstängd. Informationen han lämnat skulle kunna skada offren, motiverades anklagelsen.

En FN-domstol slog i maj fast att avstängningen var fel och DN kunde i november avslöja att en oberoende utredning skulle fria Anders Kompass veckan före jul. Nu har internutredare på OIOS kommit fram till samma sak och därmed helt rentvådd.

– Det finns inget ytterligare att tillägga. Jag kan bekräfta att han är helt friad och det tycker jag är väldigt positivt och bra att det har kommit så snabbt, säger svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic, till DN.

– Ja, nu är det klart. Jag sa till min fru att det känns märkligt att ha varit utsatt för det här under så många månader, för det är ju en psykisk press naturligtvis, säger Kompass till Söndagsintervjun i P1. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.