Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Konflikten kan vara början på den stora kraftmätningen”

En bild på saudiska kungen Salman bin Abdulaziz bränns under en protest i New Delhi, Indien.
En bild på saudiska kungen Salman bin Abdulaziz bränns under en protest i New Delhi, Indien. Foto: Adnan Abidi/Reuters

De senaste dagarnas konflikt mellan Iran och Saudiarabien kan vara början på den stora kraftmätningen mellan ärkefienderna. Saudierna har vapnen och pengarna, Iran har kunskapen och en proffsig armé. Det finns bara en utgång om det blir ett direkt krig, anser Mellanösternexperten Per Jönsson.

Urladdningen mellan Iran och Saudiarabien är en olycka som väntat på att hända i ett halvsekel.

Iran är fortsättningen på det 2.500-åriga, sofistikerade persiska riket. Saudiarabien en liten och nybildad ”enormt primitiv och depraverad ökenstat”, som enbart lever på sina fantastiska oljerikedomar, menar Per Jönsson, Mellanösternexpert på Utrikepolitiska institutet.

Att de två makterna till slut ryker ihop är bara en tidsfråga, och att det skulle kunna bli en större kraftmätning just nu beror enligt Per Jönsson på att stormakterna inte skulle lägga sig i för att stödja något av länderna.

– Stormakterna har hamnat utanför, och det finns ingen som kan hindra dem. Obama har inget intresse av att gå in och stödja Saudi för att slåss mot Iran, det skulle vara väldigt konstigt. Ryssland är upptaget av att rädda sin position i Syrien och av sin återupprättade roll i Mellanöstern. Putin skulle nog vara ganska road av att Iran slår till mot Saudiarabien, säger Per Jönsson.

Det här lämnar fältet öppet för de båda länderna att utkämpa sin strid, menar han.

Saudiarabien och Iran har stött olika sidor i den så kallade arabiska våren. Iran har stött Hizbollah, Syriens diktator Bashar al-Assad och diverse shiamuslimska styrkor i Jemen. Saudiarabien har stött en lång rad av växlande sunnitiska grupper, en gång i tiden även Islamiska staten, IS.

Saudiarabien är visserligen överlägset Iran militärt när det kommer till vapen, med hundratals stridsflygplan, stridsvagnar och artilleri, och skulle förmodligen vinna om det blev ett fältslag.

Men det är inte säkert att det blir ett sådant.

– Iran har en övad och krigsvan armé, och ett väldigt stort underrättelsenät i hela Mellanöstern. Man vet precis vad Saudiarabien och alla andra gör, man har som ett eget iranskt CIA på plats i alla de här länderna. Det finns två länder som vet vad som händer i Mellanöstern, och det är Iran och Israel, säger Per Jönsson.

Även med långt mer begränsade militära resurser är Irans förmåga att få Saudi ur balans mycket större.

– Saudiarabien har en ”09 till 17-armé”, medan Irans underrättelsetjänst jobbar dygnet runt och är enormt överlägsen. Man har ett nätverk i Mellanöstern som Saudi inte har en tillstymmelse till.

Saudiarabiens nätverk består i stället av mullor och moskéer, som man hjälpt till att finansiera i många länder, inte minst i Europa.

Per Jönssons slutsats är att när det gäller militär kompetens så är Iran helt överlägset.

Saudiarabien har också dragits in i ett eget ”Vietnamkrig” i Jemen, som man inte kommer ur.

– Det beror på att den nye kungen i januari tillsatte sin omkring 30-årige son som försvarsminister, och denne drog i gång ett jättekrig och trodde att det skulle vara över på ett par månader. Nu har de kört fast i ett oändligt elände, ett krig som är väldigt komplicerat med massor av olika intressen.

Iran stöder visserligen Huthi-rebellerna som Saudiarabien krigar mot i Jemen, men inte med vapen.

– Man har inte satsat så mycket på dem, delvis för att de tillhör en annan shia-gren, men även för att de klarar sig bra själva. Det är inte så kostsamt för Iran att underhålla striderna, samtidigt som det drar mycket resurser från Saudiarabien. Ett tvåfrontskrig skulle bli omöjligt att vinna för Saudiarabien.

Samtidigt finns det faktorer som bromsar ett krig mellan ärkefienderna.

Iran och dess halvallierade Ryssland är i första hand intresserade av att få ordning på Syrienkonflikten, den ”gamla” konflikten, inbördeskriget. För deras del handlar det om en lösning där diktatorn Bashar al-Assad vinner över de olika rebellgrupperna och sitter kvar en tid som ledare för Syrien.

I avvaktan på detta kommer Iran troligen att bida sin tid mot Saudiarabien, nöja sig med att Jemenkonflikten försvagar landet, och mest driva ett ordkrig mot Saudiarabien. Det blir troligen det mest direkta svaret på den senast utvecklingen, där Saudiarabien brutit kontakterna och utvisat samtliga iranska diplomater.

– Om den stora konflikten sedan inträffar genom kriget i Syrien eller om det blir ett rent krig mellan Iran och Saudiarabien får vi se. Men där måste man komma ihåg att det är Iran som är det sofistikerade samhället med de stora resurserna, medan Saudiarabien är en extremt primitiv stat med alldeles för mycket pengar, säger Per Jönsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.