Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/konfliktfylld-andra-debatt-for-demokraterna/

Världen

Konfliktfylld andra debatt för demokraterna

Joe Biden, Bernie Sanders och Kamala Harris var de tre kandidaterna som stack ut mest. Foto: Drew Angerer/AFP

Den ledande demokratiske presidentkandidaten Joe Biden attackerades upprepade gånger av sina partikamrater under Demokraternas andra debattkväll i Florida. Kamala Harris, senator från Kalifornien, stod för det skarpaste artilleriet. Hon var kvällens vinnare, skriver DN:s Björn af Kleen.

Debattens i särklass mest laddade ögonblick uppstod när Kamala Harris attackerade Joe Biden. Harris gick hårt mot uttalanden som Biden nyligen fällde om vikten av att samarbeta med ideologiska motståndare, även rasister. Biden berömde sig själv för ha stiftat lagar tillsammans med senatorer som stödde segregation. 

Harris kritiserade också Bidens motstånd mot så kallad ”bussning”, en metod som användes under 1960-talet och framåt för att integrera bland annat afroamerikanska och vita skolelever. Harris berättade att hon själv hade gynnats av reformen som skolflicka och att Bidens inställning smärtade henne. 

Joe Biden blev märkbart upprörd. Han försvarade sig på ett osammanhängande sätt, bland annat pekade han på sitt samarbete med president Obama. Till slut avbröt han sig själv och konstaterade att hans tid var slut, utan att någon påmint honom om detta.  

En rutinerad amerikansk reporter skrev på Twitter att han kanske aldrig tidigare sett en sådan avgörande sammandrabbning på temat rasism mellan två demokratiska presidentkandidater. 

Andra noterade att det var möjligt att läsa in något större i Bidens slutord – är hans tid slut även som presidentkandidat? 

Debattkväll nummer två var betydligt mer konfliktfylld än den första. Och ingen var så hårt och flitigt attackerad som Joe Biden, den 76-årige tidigare vicepresidenten. Biden är ökänd för att snacka utanför manus. Den här kvällen tycktes han anstränga sig för att hålla tungan rätt i mun, särskilt när han fick stryk av partikamraterna. Resultatet blev en mycket defensiv kandidat, självmedveten och passiv. 

Andra viftade med händerna i luften för att få ordet, lutade sig framåt i sina pulpeter, överskred tidsgränsen. Biden stod avmagrad med ett försiktigt finger i luften, han påminde om en auktionskund som inte kunde bestämma sig för om han skulle höja budet eller gå hem när favoritmöbeln äntligen ropades ut. När han fick ordet stammade han och kämpade för att hitta rätt ord. Litet för ofta refererade han till det förflutna snarare än till framtiden. Det första han skulle göra om han blev vald president? Biden började tala om Obama och Parisavtalet från 2015. Sedan sade han att han skulle vinna över Trump. Det blev förvirrat, eftersom frågan byggde på att han redan han vunnit över Trump. 

Första angreppet på Biden kom efter 17 minuter, då den 38-årige kongressledamoten Eric Swalwell återkallade ett barndomsminne som utspelade sig för 32 år sedan. Då hade Biden kommit till Kalifornien och förklarat för den tidens politiska etablissemang att det var hög tid att räcka över den politiska facklan till nästa generation. Nu borde Biden, ansåg Swalwell, lystra till sina egna visdomsord.   

Biden försäkrade, 32 år senare, att han var rätt man att bära facklan in i Vita huset 2020. Bernie Sanders slet åt sig ordet och förklarade att det behövs en åldring för att våga gå till attack mot Wall Street och oljeindustrin och alla andra mäktiga institutioner som enligt Sanders korrumperat den amerikanska demokratin. Bernie syftade förstås på sig själv, som är 77, ett år äldre än Biden.

Efter detta utbröt ett mindre inbördeskrig där alla försökte överrösta varandra. Men då tog Kamala Harris på sig uppgiften som fredsmäklare. Hon sade till partikamraterna att det amerikanska folket inte ville bevittna matkrig utan ha mat på bordet. Tystnad på scen. Stort jubel från publiken. 

Efter den insatsen var Harris kvällens fixstjärna. Senatorn har förmågan att se empatisk och förbannad ut på samma gång, framföra relativt nyanserade budskap på ett lättbegripligt sätt. Det har sagts flera gånger att Harris ser ut som en kvinnlig president skulle göra en i amerikansk tv-serie. Här spelade hon sin roll med bravur.  

Bland gamlingarna hade Sanders en mycket bättre kväll än Biden. Socialisten, ovanligt välkammad, kan konsten att dundra ut budskap på 60 sekunder. Samtidigt stod det klart att Sanders varit så framgångsrik i att styra partiet vänsterut att något av laddningen gått förlorad i hans attacker. Gratis universitetsutbildning och sjukvårdsförsäkring för alla är numera mittenförslag i det demokratiska partiet. När kandidaterna fick frågan om papperslösa invandrare skulle ha tillgång till sjukvård i USA räckte alla tio upp handen, vilket fick Trump att hetstwittra från Japan.

John Hickenlooper, Colorados tidigare guvernör, försökte banna Sanders för att han kallar sig demokratisk socialist. Att tvinga bort privata aktörer från sjukvårdsförsäkringsindustrin är destruktivt, sade Hickenlooper, eftersom miljoner amerikaner har valt sådana försäkringar. Det går att ta kliv i progressiv riktning utan att göra revolution. Men Hickenlooper fick inte med sig gänget. Det var Biden, inte Bernie, som skulle stötas bort. Mittenkandidaten var den radioaktive.    

Kvällens mest exotiska inslag var Marianne Williamson, en 65-årig ”andlig” författare och föreläsare. Hon tyckte att politikerna borde höja blicken från sjukvårdssystemets teknikaliteter och fråga sig varför amerikanerna blir sjuka i första hand. Williamson – vars utstrålning påminner en smula om Thomas Di Levas – avslutade kvällen med att kärleksbomba hatpredikanten Trump. 

Trots sin lite osammanhängande excentricitet gjorde Marianne Williamson sammantaget ett starkare intryck än den unge kometpolitikern Pete Buttigieg, en 37-årig borgmästare för lilla South Bend i Indiana. Borgmästare Pete gjorde en slät figur, och erkände utan omsvep han misslyckats med att rekrytera svarta till stadens poliskår. Självplågaren såg inte ut att trivas vidare i rampljuset. Vita huset verkade avlägset.

Läs mer:

Här är demokraterna som utmanar Trump i valet 2020

Invandringspolitik i fokus på Demokraternas första debatt