Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Konservativ USA-domare avliden

Domare Antonin Scalia gick bort på lördagen. Han föddes 1 mars 1936 i Trenton i USA-delstaten New Jersey, som son till föräldrar med rötter i Italien.
Domare Antonin Scalia gick bort på lördagen. Han föddes 1 mars 1936 i Trenton i USA-delstaten New Jersey, som son till föräldrar med rötter i Italien. Foto: Gavin Averill / The Hattiesburg American, AP

Antonin Scalia, domare i USA:s högsta domstol, har gått bort, 79 år gammal. Tidningen San Antonio Express News uppger att Scalia påträffades avliden tidigt på lördagen, lokal tid, på en ranch i Texas, dagen efter det att han deltagit i en vakteljakt.

Dödsorsaken hade på lördagen inte angetts.

Antonin Scalia hörde hemma i den konservativa skaran av höga USA-jurister.

– Domare Antonin Scalia var en Guds man, en patriot och orubblig försvarare av den skrivna konstitutionen och lagens bokstav, säger Greg Abbott, delstaten Texas guvernör, som på lördagen framförde sina ”djupaste kondoleanser” till den bortgångnes familj.

Scalia utsågs 1986 till domare i högsta domstolen av president Ronald Reagan. Han var vid sin bortgång den i högsta domstolen med längst tjänstgöringstid, 29 år.

Richard Posner, välkänd amerikansk jurist och domare i en appelationsdomstol, skrev 2011 i tidningen The New Repubic att Antonin Scalia var ”USA:s högsta domstols mest inflytelserika domare under det senaste kvartsseklet”, rapporterar New York Times.

Antonin Scalias frånfälle kommer kort innan domstolen tar upp det första större abortfallet den haft att hantera under senaste tioårsperioden. Det följs därefter av fall rörande rösträtt, positiv särbehandling och invandring.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.