Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Konspirationsteorier om Hammarskjölds död utreds

Efter drygt 50 år ska Dag Hammarskjölds död utredas på nytt. En internationell kommission ska undersöka nya uppgifter som framkommit om flygkraschen.

I höstas undersökte tidningen The Guardian uppgifter som antydde att den brittiska regeringen mörklagt fakta om den mystiska flygplanskrasch som kostade den svenske FN-generalsekreteraren Dag Hammarskjöld livet.

En brittisk kommission hävdade 1961 att kraschen orsakats av ett misstag från piloten, en förklaring som befästes ytterligare av en senare FN-utredning. Båda rapporterna förbisåg vittnesrapporter från bybor vid olycksplatsen.

Guardian talade i höstas med några av de ögonvittnen som finns kvar i livet. Vittnena är boende i utkanten av staden Ndola i det som nu är Zambia, tidigare Nordrhodesia, och hittades och intervjuades först av den svenske Sida-medarbetaren Göran Björkdahl, som drev en privat utredning av olyckan.

Dessa vittnen förhördes aldrig av de officiella utredarna av olyckan, och har inte tidigare vågat träda fram. Men de har sin bild klar: Planet som Hammarskjöld färdades i, sköts ner av ett mindre flygplan. De hävdar att olycksplatsen spärrades av nästa morgon av nordrhodesiska myndigheter, flera timmar innan vraket officiellt "hittades".

Nu ska uppgifterna granskas av en kommission bestående av tre domare och en svensk, tidigare FN-rättschefen Hans Corell. Kommissionens slutsatser kommer inte bära officiell status, men en rapport kommer läggas fram för FN.

– Vi gör det här för att vi inte tror att hela sanningen har berättats, säger Lord Lea som varit med och utsett kommissionens medlemmar, till Guardian.

Fakta: Dag Hammarskjöld

• Dag Hammarskjöld är den svensk som under 1900-talet blivit mest känd för sina internationella insatser.

• Han föddes i en adlig familj i Jönköping 1905, och växte upp i Uppsala, där hans far var landshövding.

• 1933 blev Hammarskjöld docent i nationalekonomi, och arbetade sedan som statssekreterare i finansdepartementet, och vid utrikesdepartementet.

• 1953 valdes Hammarskjöld till FN:s generalsekreterare. Han blev FN:s mest aktive och initiativrike generalsekreterare och gav ämbetet en helt ny auktoritet. Bland annat skapade han FN:s första fredsförband, de blå baskrarna.

• Hammarskjöld behöll posten till sin död i flygkraschen i Ndola i dåvarande Nordrhodesia (Zambia) natten mellan den 17 och 18 september 1961.

• Hammarskjöld blev 56 år gammal. Efter sin död tilldelades han Nobels fredspris.

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.