Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-14 20:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kontroversiell-minister-vill-ha-fokus-pa-karnfamiljen-och-moral-i-skolan/

Världen

Kontroversiell minister vill ha fokus på kärnfamiljen och moral i skolan

Elever sjunger nationalsången i den av militärpolis kontrollerade kommunala skolan i Goiania i Brasilien.
Bild 1 av 2 Elever sjunger nationalsången i den av militärpolis kontrollerade kommunala skolan i Goiania i Brasilien. Foto: Dado Galdieri
Brasiliens tillträdande president Jair Bolsonaro.
Bild 2 av 2 Brasiliens tillträdande president Jair Bolsonaro. Foto: Leo Correa/AP

Brasiliens tillträdande president Jair Bolsonaro har gjort ännu en kontroversiell ministerutnämning i Brasilien. Som utbildningsminister väljer han en 75-årig pingstvän från militärhögskolan som vill förbjuda genusfrågor och förespråkar ”etiska råd” i grundskolan.

Rätta artikel

Den överraskande ministerutnämningen har fått Brasiliens lärarkår att reagera. De hade hoppats på en utbildningsminister som kunde lösa den allvarliga kris som gjort att en majoritet av landets gymnasieelever får underkänt i portugisiska och matematik. Över hälften av eleverna kan inte avgöra vad som är kontexten i ett reportage eller räkna ut procent. I stället för att höja kunskapsnivån väljer Jair Bolsonaro en utbildningsminister som har som mål att höja moralen i skolan.

– Skolan ska genomsyras av traditionella värden som försvarar kärnfamiljen och människans moral, säger den tillträdande utbildningsministern Ricardo Vélez Rodríguez.

Han är född i Colombia och har de senaste 40 åren föreläst i Brasilien. Han har en examen i teologi, filosofi och statsvetenskap och har skrivit flera böcker. Hans senaste bok är ”Den stora lögnen” och handlar om Arbetarpartiet och Brasiliens före detta president Lula da Silva. Ricardo Vélez Rodríguez försvarar militärdiktaturen som styrde Brasilien i över två decennier och tycker att militärkuppen borde högtidlighållas varje år.

Sedan flera år tillbaka driver han en blogg som representerar åsikter från den yttersta högern i Brasilien. Ricardo Vélez Rodríguez menar att globalisering och politisk korrekthet är påfund av vänstern och tycker det är ”tokigt att diskutera genusfrågor”. För att undvika att den nya generationen utmanar maktstrukturerna i Brasilien vill han skapa så kallade etiska råd som bevakar elevernas åsikter.

– Det handlar inte om att skapa moralism- eller censurkommittéer. Det handlar om att institutionalisera reflektionen om vår moral, skriver han i sin blogg.

Först hade Bolsonaro tänkt välja en annan utbildningsminister, men han ansågs vara alldeles för moderat i frågor som rör kristen moral. Pingstkyrkan, som är en av Bolsonaros främsta anhängare, gick mot förslaget och uppmanade den blivande presidenten att välja en mer konservativ minister. Den som tipsade Bolsonaro om den 75-årige pingstvännen var högerstrategen och vapensamlaren Olavo de Carvalho som är Brasiliens motsvarighet till Steve Bannon. Han stod även bakom förslaget att utse diplomaten och konspirationsteoretikern Ernesto Araújo till Brasiliens nye utrikesminister.

Brasiliens lärarkår är kritisk till valet av Ricardo Vélez Rodríguez till utbildningsminister och menar att han kan förvärra den redan dåliga situationen i skolan.

– Han är inte en person som är känd i skolvärlden. Han har ingen som helst erfarenhet av att driva skolor, varken på kommunal eller delstatlig nivå. För att han ska förstå hur vårt utbildningssystem fungerar måste han sammanställa en plan. Det är en sak att föreläsa, en annan sak att leda offentlig förvaltning, säger Priscila Cruz, ordförande för organisationen Alla för utbildning, till dagstidningen O Globo.

Läs mer:

Henrik Brandão Jönsson: Brasilien flyttar nu ännu längre ut på högerskalan

Brasiliens nya utrikesminister: Klimathotet en marxistisk komplott

Nya jordbruksministern i Brasilien vill skövla ett område stort som Frankrike i Amazonas

Jair Bolsonaro omger sig med män