Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 23:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kontroversiella-listhaug-tillbaka-i-norges-regering/

Världen

Kontroversiella Listhaug tillbaka i Norges regering

Fremskrittspartiet Sylvi Listhaug under sitt besök i Rinkeby den 29 augusti 2017. Foto: Lotta Härdelin

Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug är tillbaka i den norska regeringen, nu som äldre- och folkhälsominister. Listhaug lämnade sin statsrådspost förra våren efter skarp kritik för att ha anklagat Arbeiderpartiet för terroristvänlig säkerhetspolitik.

Ossi Carp
Rätta artikel

– Vi har fått en ny äldre- och folkhälsominister. Ett känt ansikte är tillbaka i regeringen, det är trevligt, sade statsminister Erna Solberg enligt NRK efter beskedet på fredagen.

Listhaug lämnade självmant sin post som justitie- och invandringsminister den 20 mars förra året efter nästan fem år i regeringen. Hon hade då väckt kraftiga reaktioner för ett Facebookinlägg där hon skrivit att ”AP menar att terroristens rättigheter är viktigare än nationell säkerhet” och var på väg att ställas inför ett misstroendevotum.

Läs mer: Norges justitieminister avgår 

Sylvi Listhaug meddelade sin avgång på en presskonferens den 20 mars förra året. Foto: Hakon Mosvold Larsen/NTB

Listhaug, som nu tar över efter partikamraten Åse Michaelsen, har sagt att hon inte ångrar sitt Facebookinlägg och avhoppet är det bästa som hänt henne. Nu ska hon ingå i en koalitionsregering med Kristelig Folkeparti, KrF, som hon har beskrivit som ryggradslöst.

Läs mer: Norge har fått en utökad regering

– Jag anser att KrF är på rätt kurs, de har tydligt flaggat för att de önskar stå ännu tydligare för de kristna och norska värderingarna, det klingar gott i mina öron. Vi har fått till en bra plattform som vi är enade om, säger Listhaug till NRK.

– Jag har haft ett år som varit helt fantastiskt, jag har rest runt i Norge och träffat så många människor. När jag fick frågan om att komma in som äldreminister kunde jag inte säga nej. Nu har jag möjlighet att göra en skillnad för folk.

Listhaug väckte också stor uppmärksamhet i Sverige då hon sensommaren 2017, inför stortingsvalet, besökte Rinkeby i nordvästra Stockholm. Besöket kritiserades för att vara ett populistiskt främlingsfientligt utspel i en valrörelse snarare än en genuin ansträngning för att veta mer om hur Sverige hanterat ett större antal asylsökande än vad Norge tagit emot.