Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Korruptionen har hittat vägen in i skattesystemet

Euro.
Euro. Foto: Claudio Bresciani / TT

13 personer greps i veckan misstänkta för att ha tagit emot mutor för att ordna fördelaktiga domar i stora skattemål. Det är ett exempel på korruption inom ett helt nytt område: Italiens komplicerade skattesystem.

Det har snart gått 25 år sedan den stora muthärvan Tangentopoli avslöjades. Mycket har förändrats, men mycket har blivit kvar på en omfattande korruptionsnivå.

Landets skatteverk har sällan utretts. Men nu visar en avslutad förundersökning på omfattande korruption, inte inom skatteverket, utan vid Italiens särskilda skattedomstolar. Dessa avgör mål som väckts av privatpersoner eller företag som bestrider ett statligt skattebeslut.

Förundersökningsdomaren Simonetta Alessandro har döpt utredningen till ”en skamlig pakt”. Den visar upp ett komplett bakomliggande system av korruption för att vinna dessa skattemål.

I centrum står ofta en skatteexpert, ”commercialista” kallad. Den byråkratiska snårskogen är så tät i Italien att många vänder sig till en expert för att vara säker på att deklarationen blir rätt.

– Det är lätt att räkna fram hur många procents möjlighet du har att vinna ett mål. Allt beror på hur många personer inom skattedomstolen som du lyckas korrumpera, säger en nu gripen skatteexpert till en klient – i en telefonavlyssning som publicerats av italienska La Repubblica. Personen fortsätter:

– Om du lyckas dra in även den som föredrar målet, liksom rättens ordförande så stiger möjligheterna rejält.

Det handlar om mycket pengar. En företagare som omnämns i utredningen valde att betala 650 000 kronor svart. På så sätt hade mannens skattemål som omfattade 30 miljoner kronor raderats i datasystemen och försvunnit fullständigt – om inte telefonen hade avlyssnats.

Bland de nu gripna finns utöver skattexperter även domare, advokater, jurister och före detta anställda inom skatteverket. Tre stora utredningar pågår i landet: i huvudstaden Rom, i Milano och i Catania på Sicilien.

Fakta.

Den italienska skattemoralen haltar. Den årliga uteblivna skatten uppskattas till svindlande 840 miljarder kronor.

Värdet av alla mål som går till landets skattedomstolar uppgår till 470 miljarder kronor.

Under 2015 bestreds 581 000 skatteärenden, merparten rörde mindre belopp under 200 000 kronor.

Drygt 40 procent av de som överklagade sitt ärende till skattedomstolen fick rätt och därmed en lägre skatt att betala.

Tangentopoli (”Mutköping”) var den stora korruptionsskandalen som skakade Italien under åren 1992–1995. Tusentals personer var föremål för utredning och över 500 personer dömdes.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.