Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 13:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kosovos-president-anklagas-for-krigsbrott/

Världen

Kosovos president anklagas för krigsbrott

Hashim Thaci.
Hashim Thaci. Foto: Armend Nimani/AFP

Kosovos president Hashim Thaci anklagas för krigsbrott av åklagare knutna till en Haag-baserad domstol för brott begångna under Kosovokriget.

Åklagarna har väckt ett tiopunktsåtal om brott i samband med kriget 1998–99.

TT-AFP Text

Thaci och ytterligare nio personer anklagas för att ligga bakom ”nästan 100 mord”, enligt ett uttalande från domstolen som offentliggjordes på onsdagen.

De tio anklagas också för kidnappningsbrott, förföljelse och tortyr.

Misstankarna mot Thaci har framförts tidigare och han har hela tiden tillbakavisat dem.

Nästa steg är att åtalet godkänns av en domare vid domstolen.

Under onsdagskvällen kom olika bud om var president Thaci befann sig. Meningen var att han skulle resa till USA för att i Vita huset möta sin serbiske motsvarighet Aleksandar Vucićs och där överlägga om den känsliga gränsfrågan länderna emellan.

Enligt lokala medier hade var Thaci redan på väg till USA på onsdagskvällen, men USA:s diplomatiske sändebud i Kosovo och Serbien, skrev samtidigt i ett inlägg Twitter att president Hashim Thaci ställt in sin USA-resa med anledning av beskedet från Haag.

Specialdomstolen inrättades i Haag 2016 för att pröva brottsanklagelser mot medlemmar i Kosovos befrielsearmé UCK under konflikten i slutet av 1990-talet som föregick provinsens utträde ur Serbien. Domstolen är EU-finansierad.

Hashim Thaci var under kriget hög politisk ledare för UCK-gerillan.

Ämnen i artikeln

Kosovo
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt