Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kraftig-explosion-i-kabul-7/

VÄRLDEN

Ambulans innehöll bomb – närmare 100 döda

21 sek. En kraftig bilbomb, enligt uppgifter gömd i en ambulans, sprängdes på lördagen i Afghanistans huvudstad Kabul.

En bomb gömd i en ambulans krävde på lördagen minst 95 människors liv när en eller flera terrorister utlöste den i Afghanistans huvudstad Kabul. Ytterligare 163 personer ska ha skadats. Den svenska ambassaden ligger i närheten av explosionsplatsen men är oskadd.

Bilbomben, som var gömd i en ambulans, sprängdes sedan ambulansen lyckats ta sig förbi en kontrollplats där föraren sagt till poliserna som bevakade den att han var på väg att köra en patient till det näraliggande Jamhuriatsjukhuset.

Han tilläts då passera men väckte misstankar när han var på väg mot nästa kontrollplats nära Sedarattoget. Det var när föraren förstod att han var upptäckt av polisen som han utlöste sin sprängladdning.

Hur mannen lyckades ta sig förbi den första kontrollen kommer nu att utredas, skriver BBC. Samtliga fordon som passerar ska genomsökas och personerna i dem kontrolleras.

Poliskontrollplatserna ligger i ett kvarter där utländska ambassader och myndighetsbyggnader finns men inte långt därifrån finns också butiksgator där många Kabulbor befann sig för att handla när bomben utlöstes strax före klockan 13 lokal tid. De allra flesta offren var vanliga civila som råkade befinna sig på platsen, skriver afghanska Ariana News.

Målet tros ha varit inrikesdepartementets byggnad.

Bilder från platsen visade stor förstörelse, med döda och skadade människor i bråten på marken. Små byggnader uppges ha kollapsat i smällen, och större byggnader har fått fönstren utblåsta.

En hög rökpelare steg från platsen och kunde ses över hela staden.

– Först trodde vi att något hade exploderat inomhus. När vi gick ut på gatan låg det kroppar överallt, berättar den afghanske parlamentarikern Mirwais Yasini för BBC.

En talesperson för landets hälsodepartement, Waheed Majroh, säger till flera medier att minst 95 döda och 163 skadade personer förts från plasten. Många av dem bars till sjukhus av personer som rusat till platsen för att hjälpa till.

Det stora antalet offer satte stor press på sjukhusen som fick kalla in extrapersonal för att klara av att hjälpa alla drabbade. Jamhuriatsjukhuset, som är det sjukhus som ligger närmast platsen för attentatet, blev snabbt överfyllt. Många skadade människor fick läggas i korridorerna, skriver Sky News.

– Det fanns många döda och det var blod överallt. Människor grät och skrek och sprang från platsen, äger Ahmed Naweed, ett ögonvittne, till Aljazeera.

Explosionsplatsen, nära korsningen mellan gatorna Shahrara och Shir Ali Khan, ligger enligt det svenska utrikesdepartementet cirka 400 meter sydöst om den svenska ambassaden.

– All ambassadpersonal är i säkerhet, säger Fredrik Nordin, på UD:s presstjänst.

– Ambassaden i Kabul följer händelsen och det finns i nuläget inga uppgifter om dödade eller skadade svenskar.

En indisk journalist som bevakar Kabul, Aditya Raj Kaul, skriver på Twitter att även den indiska ambassaden ligger nära platsen för dådet.

Talibanerna har tagit på sig dådet som snabbt fördömdes av såväl USA, Storbritannien, Indien och försvarsalliansen Nato.

Natochefen Jens Stoltenberg kallade terrordådet för ”barbariskt”:

– Jag fördömer på starkast möjliga sätt den här terrorattacken. Mina tankar går till offren och deras familjer och till det afghanska folket, sa han också.

En talesman för den afghanska regeringen, Abdullah Abdullah, kallade attacken för ”sanslös, omänsklig, avskyvärd och ett krigsbrott.”

Abdullah Abdullah uppmanade också det internationella samfundet att vidta ”ytterligare åtgärder” mot vad han kallade ”statsunderstödd terrorism”.

https://twitter.com/AdityaRajKaul/status/957182330656845824

Redan någon timma efter sprängdådet riktade många Kabulbor hård kritik mot regeringen och krävde dess avgång, skriver den afghanska nyhetssajten Tolo News.

Några timmar efter terrorattacken hade fyra personer gripits, alla misstänks ha med dådet att göra.

För några dagar sedan attackerades Rädda Barnens anläggning i Jalalabad mellan Kabul och den pakistanska gränsen, och förra helgen dödades 30 personer när gärningsmän gick till angrepp mot ett lyxhotell i Kabul. 14 av de dödade var utländska meborgare.

Talibanerna tog på sig även det sistnämnda attentatet.

På lördagsmorgonen utfärdades en säkerhetsvarning om att terrorgruppen IS planerar att utföra aggressiva attacker mot livsmedelsbutiker, affärer och hotell där utlänningar ofta vistas, rapporterar TT-AFP.