Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 00:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kraftig-gasexplosion-pa-kopcenter-i-florida/

Världen

Kraftig gasexplosion förstörde byggnad i Florida

Bild 1 av 2 En brandman i resterna av byggnaden som förstördes i explosionen.
Foto: Brynn Anderson/AP
Bild 2 av 2
Foto: AP

En kraftig explosion har förstört stora delar av ett köpcentrum i Plantation, strax norr om Miami i den amerikanska delstaten Florida. Minst 21 personer har skadats.

Enligt räddningstjänsten rör det sig om en gasexplosion vid köpcentrumet Fountains men någon officiell bekräftelse på orsaken till händelsen finns ännu inte. Minst 21 personer har hittills bekräftats skadade, två av dem allvarligt, uppger den lokala nyhetskanalen Local 10.

Bilder i amerikanska medier visar hur åtminstone en byggnad, som innehåller ett gym, har fått taket avslitet och är nästan helt förstörd. Näraliggande byggnader har fått sina fönster krossade och fasader skadade. Bilar på en parkeringsplats intill har förstörts.

Ögonvittnen beskriver händelsen, som inträffade vid 11.30-tiden lokal tid, som att en bomb hade exploderat men ännu så länge tyder inget på att det rör sig om något annat än en olycka.

Polisen har gått ut med en uppmaning till allmänheten att hålla sig på avstånd på grund av risken för nya explosioner. Vid 19.30-tiden svensk tid bekräftade räddningstjänsten att gasen i området hade stängts av.

– Hur illa det än ser ut så kunde det ha gått mycket värre. När vi kom till platsen hittade vi ett stort antal skadade över ett stort område, säger vice brandchef Joel Gordon till CNN.

Joel Gordon bekräftar också att det var ”en pågående gasläcka” när räddningstjänsten kom till platsen men att det är oklart om det var den som orsakade explosionen.

Ett vittne berättar att ett enormt ljussken lyste upp himlen och att smällen fick det att tjuta i öronen. Spillror från den förstörda byggnaden kastades ett trettiotal meter.

En person som bor tre kilometer därifrån vittnar för tidningen Miami Herald hur hela deras hus skakade vid explosionen. Enligt tidningen kan explosionen ha inträffat i en tom pizzarestaurang som genomgick renovering.

https://twitter.com/nbc6/status/1147549342221443073