Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kraftig jordbävning drabbade Chile

Foto: Jose Luis Saavedra / Reuters
Minst 214 människor har dött efter det att en kraftig jordbävning skakade en rad städer runt Chiles huvudstad Santiago på lördagsmorgonen svensk tid. Presidenten har utfärdat katastroftillstånd i hela landet och omfattande skador rapporteras från den hårt drabbade staden Concepción.

På några få sekunder föll stora broar samman likt korthus, byggnader började brinna och ett femton våningar högt hus förstördes fullständigt. Elledningar slets av liksom telefonförbindelser. På ett fängelse kollapsade en mur och mer än 200 fångar lyckades fly.

Jordbävningen i Chile inträffade klockan 03.34, mitt i natten lokal tid, för att sedan följas av kraftiga efterskalv några timmar senare. På filmbilder tagna av säkerhetskameror syns ett våldsamt skakande som inte upphör förrän efter 15 sekunder.

Kraften i jordbävningen var enorm och USGS, United States Geological Survey, uppmätte skalvet till 8,8 på Richterskalan vilket gör den till den kraftigaste i världen i år och nästan tusen gånger kraftigare än det skalv som drabbade Haiti tidigare i år.

Klockan 23.30 svensk tid bekräftade Chiles inrikesminister att 214 människor hittills bekräftats döda. President Michelle Bachelet har dock gått ut offentligt och sagt att fler dödsfall sannolikt kommer att rapporteras.

Svenska ambassaden i Chile uppger att man vid 16-tiden inte hade några uppgifter om att svenskar eller chilenare med svensk anknytning skulle ha skadats.

Vid 22-tiden på kvällen svensk tid hade minst 33 efterskalv registreras, det kraftigaste med en styrka av 6,1 rapporterar amerikanska USGS. Det kraftiga efterskalvet fick byggnader att rasa också i grannlandet Argentina där två personer omkom, en 8-årig pojke och en 70-årig man.

De första tv-bilderna och telefonintervjuerna från staden Concepción i Chile lät förstå att följderna av katastrofen blivit förfärliga. Både nya byggnader och hus i stadens äldre delar har rasat samman, och näten av el-och telefonledningar har raserats, så att kablarna ligger längs gatorna. Fler allvarliga bränder rasar och ett femton våningar högt hus har rasat samman.

Tillförlitliga dödstal finns ännu inte, inte heller kan någon svara på tv-kanalen 24 horas fråga om hur många som kan ligga begravda i rasmassorna. En person som kanalen talat med säger att man hör skrik från både barn och vuxna.

I Santiago fungerade inte larmnumret till räddningstjänsten Samu efter det stora skalvet. Via tv försöker man nu gå ut med alternativa telefonnummer.

Tidningen La Terceras webbplats återger uppgifter om att dödsoffer krävts även i Valparaiso och i Talca, som ligger omkring 25 mil söder om Santiago. Dessa är också mycket känsligare än Santiago, bland annat eftersom byggnaderna inte byggts efter samma strikta regler som i huvudstaden.

Skador rapporteras i också huvudstaden Santiago, som ligger omkring 325 kilometer från epicentret, där flera byggnader ska ha rasat och elektriciteten brutits på många ställen. De materiella skadorna uppges vara omfattande.

Vittnen uppger, skriver Sky News, att skalvet pågick i mellan 10 och 30 sekunder. Enligt nyhetsbyrån Reuters strömmade människor ut på gatorna i Santiago, kramandes och gråtandes i panik.

UD har i nuläget inga uppgifter om drabbade eller skadade svenskar.

Det nationella centret för katastrofsamordning, Onemi, har börjat organisera hjälp till utsatta områden. På vissa håll har man kunnat börja återställa el- och teleförbindelserna, som bröts omedelbart vid skalvet.

Jordbävningen kunde kännas i stora delar av det långsträckta landet, från hamnstaden Antofagasta i norr — över hundra mil norr om Santiago — till Los Lagos i söder, med den regionala huvudstaden Puerto Montt, drygt 90 mil från huvudstaden.

Skalvet är det i särklass kraftigaste i världen i år, mycket starkare än jordbävningen i Haiti i januari. Tidigare i år har bara tre skalv med magnitud 7,0 eller högre registrerats i världen.

Bruce Presgrave vid USGS säger till Sky News att skalvet är mycket starkare än det i Haiti, men att det inträffat i ett land som inte är lika tättbefolkat.

– Jordbävningar av den här storleken kan orsaka betydande skador över stora områden, konstaterar han dock.

Den chilenska huvudstadens stora internationella flygplats är tills vidare stängd, alla flygningar har stoppats, uppger flygmyndigheter i Brasilien och Peru enligt Reuters.

Jordbävningens centrum var enligt USGS på sex mils djup i Stilla havet, cirka tio mil från Concepción i Chile. Avståndet från skalvcentrum till Santiago är drygt 30 mil.

Skalvet uppges ha inträffat klockan 03.35 lokal tid (07.35 svensk tid) på lördagsmorgonen.

Enligt USGS intensitetskarta på internet beskriver boende i Chiles huvudstad skakandet där som en sjua på en tiogradig skala. Det innebär "mycket starka" skakningar, men bara "måttliga" skador.

Även från platser i Argentina som ligger över 100 mil från skalvets centrum har USGS fått in rapporter om att marken skakade.

Santiago har omkring 5,7 miljoner invånare.

Chile ligger i det andiska jordbävningsområdet, vilket medför att mindre skalv förekommer regelbundet. Det senaste stora skalvet inträffade 1985.

1960 drabbades staden av världens hittills största jordbävning sedan USGS inledde sina mätningar 1900. Då uppmätte skalvet 9,5 på Richterskalan och 1.655 människor dog.

Den gången nådde tsunamin ända bort till Påskön, 3.700 kilometer från epicentret.

Kraftiga skalv 2010

Tidigare i år har bara tre skalv med magnitud 7,0 eller högre registrerats i världen.

Bara några timmar innan skalvet i Chile skakades den japanska ön Okinawa av ett skalv uppmätt till 7,0.

Den för människan värsta jordbävningen på åratal, nära Haitis huvudstad Port-au-Prince den 12 januari i år, var också 7,0 på den momentmagnitudskala som nu håller på att ersätta Richterskalan. Över 200.000 människor omkom i det skalvet.

Momentmagnitudskalan är logaritmisk, en enhet uppåt innebär drygt 30 gånger starkare skalv.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.