Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 13:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kraftig-jordbavning-i-peru-1/

Världen

En död efter kraftig jordbävning i Peru – provins ”ej kontaktbar”

Skador i staden Yurimaguas efter jordskalvet. Foto: Perus brandförsvar/AP

Minst en person är död och arton är skadade efter det stora jordskalvet i Peru. Såväl elektricitet som mobiltelefoni är ur funktion i den drabbade regionen, skriver den peruanska tidningen El Correo.

Jordbävningen skedde på natten i ett djungelområde i provinsen Alto Amazonas i Loretoregionen i norra Peru, drygt hundra mil från huvudstaden Lima. 

Minst en har dött och elva har skadats i samband med skalvet, rapporterar Reuters. Över 50 hem ska ha förstörts, och flera skolor, kyrkor och vårdinrättningar. 

Skalvet har också märkts av i Colombia och Ecuador. Myndigheter i Ecuador uppger att sju personer har skadats där, enligt Reuters.

Perus president Martin Vizcarra är på plats i det drabbade området.

– Det här är ett stort skalv, det största på tolv år, sa Vizcarra på till reportrar i området.

Enligt sajten El Correo ledde skalvet till flera jordskred och elavbrott. Provinsen Alto Amazonas är nu utan fungerande elektricitet och mobiltelefoni, rapporterar El Correo som skriver: ”Området är inte kontaktbart”. 

Tidningens korrespondenter i Alto Amazonas rapporterar att skalvet pågick i nästan två minuter, och att många ur lokalbefolkningen lämnat sina hus. Städerna Iquitos och Tarapoto ska vara särskilt drabbade.

Skalvet har uppmätts till magnitud 8,0 enligt den amerikanska myndigheten USGS. Perus geofysiska institut, IGP, rapporterar att skalvet skedde natten mot söndagen vid 02.41 lokal tid (09.41 svensk tid) på ett djup av cirka 110 kilometer under havsnivå.  Skadorna på hus och liknande ska ändå ha blivit mindre eftersom skalvet skedde så pass djupt.