Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-10-20 22:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kraftig-okning-av-ebolafall-i-kongo/

Världen

Kraftig ökning av ebolafall i Kongo

Det pågående utbrottet av den fruktade sjukdomen ebola är inne på sin fjärde månad och visar inga tecken på att avmattas.
Det pågående utbrottet av den fruktade sjukdomen ebola är inne på sin fjärde månad och visar inga tecken på att avmattas. Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP

En rebellattack tvingade hjälporganisationerna i östra Kongo att tillfälligt stoppa bekämpningen av det pågående ebolautbrottet. Under den senaste veckan har antalet insjuknade i den fruktade sjukdomen ökat kraftigt och hjälporganisationer på plats varnar för att situationen inte är under kontroll. 

Rätta artikel

Det pågående utbrottet av den fruktade sjukdomen ebola är nu inne på sin fjärde månad och visar inga tecken på att avmattas. Totalt har 194 personer smittats och 120 av dessa har dött, främst i och kring staden Beni i nordöstra Kongo där säkerhetsläget är fortsatt allvarligt. Området har varit drabbat av konflikter i mer än två decennier och så sent som den sista veckan i september tvingades hjälparbetare avbryta arbetet efter en attack i närheten av centralorten.

Läs mer: Skräcken för ebola tog Salome Karwahs liv 

Behandlingen av patienter fortsatte som vanligt men spårningen av människor som haft kontakt med smittade avbröts tillfälligt, och nu kommer effekten: under de senaste nio dagarna har 33 nya fall upptäckts, vilket ska ställas i relation till totalt 41 nya fall under hela september månad. 

– En veckas avbrott i verksamheten innebar att övervakning och kontaktspårning inte kunde utföras. Människor har vårdat sina sjuka i hemmen och nu ser vi vad som händer om arbetet inte kan fortgå, säger Nora Love som är samordnare på plats för hjälporganisationen International Rescue Committee, IRC. 

Hennes organisation bygger behandlingscenter och utbildar lokal vårdpersonal i staden Beni, som är epicentret för utbrottet som började i slutet av juli. 

Kring Beni strider rebellorganisationen ADF mot FN:s Kongoinsats Monusco och en rad mindre väpnade grupper rör sig också i området. Love menar att säkerhetsläget både har en direkt påverkan på hjälporganisationernas möjligheter att verka i området och på lokalbefolkningens beteende. 

En av de största utmaningarna i bekämpning av ebola är just det förtroendebyggande arbetet. I området finns en misstro och misstänksamhet som påverkar hur benägna människor är att söka hjälp för sjukdomen. 

Tidskriften The Lancet har nyligen publicerat en studie som omfattar 581 respondenter i det drabbade området. Av dessa uppger 17 procent att de inte skulle skicka en insjuknad anhörig till ett behandlingscenter, vilket är en dubbelt så hög siffra som den i Guinea under 2014 års utbrott i Västafrika. 

– Det är ett osäkert område och befolkningen är naturligt misstänksam, man tror att man blir manipulerade och man ifrågasätter information och följer inte alla uppmaningar, säger Nora Love. 

I Västafrika pågick utbrottet under flera månader innan det internationella samfundet reagerade med styrka. Då hade spridningen ökat bortom kontroll och först 1,5 år senare skulle utbrottet vara över. Då hade närmare 30 000 människor smittats och en tredjedel av dessa hade dött. 

Området i östra Kongo är betydligt mer isolerat, men ett par fall som upptäckts nära gränsen till Uganda har oroat hälsoarbetarna. Nora Love menar att det är viktigt att bygga upp en beredskap i gränsområdena ifall sjukdomen skulle få fäste där. 

Silverkanten på 2014 års katastrofala utbrott var ett massivt kunskapsmässigt språng som gjordes under den globala kraftsamlingen mot vad som till dess varit en sjukdom som fått marginell uppmärksamhet. Nu finns fungerande vaccin och en helt annan beredskap hos hjälporganisationer och lokala myndigheter. Så sent som i våras lyckades den kongolesiska regeringen stoppa ett annat utbrott i landets västra delar.