Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 00:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kraftiga-luftfororeningar-stanger-indiska-skolor/

Världen

Kraftiga luftföroreningar stänger indiska skolor

En bild från New Delhi den 12 november. Foto: Money Sharma/AFP

Indiens högsta domstol stänger samtliga skolor i Delhiområdet veckan ut. Detta sedan luften i huvudstadsområdet åter sär så dålig att situationen närmar sig ett nödläge.

Luftföroreningarna i Delhi med omgivning är de värsta på flera år och Högsta domstolen i Indien har under en längre tid krävt att myndigheterna ska agera för att få ned nivåerna.

I början av november utlystes hälsonödläge i storstadsområdet som har fler än 20 miljoner invånare. Skolor och byggarbetsplatser fick stängas och flygtrafik dirigerades till andra flygplaster på grund av dålig sikt. När luftkvaliteten blev något bättre öppnades skolorna igen den 5 november.

Nu stängs de återigen.

På onsdagen gav högsta domstolen myndigheten EPCA, som arbetar mot luftföroreningar, i uppdrag att stänga samtliga skolor i storstadsområdet under resten av veckan. Detta sedan föroreningarna uppmätts till nivåer som ligger på gränsen till att ett nödläge måste utlysas, skriver Times of India.

– Enligt vår mening har regeringen och andra inblandade gjort mycket lite för att finna en lösning på problemet, sa de båda domarna Ranjan Gogoi och SA Bobde enligt The Guardian.

– Hela norra Indien lider av luftföroreningar.

EPCA råder nu också invånarna i Delhi att undvika att vistas utomhus och att arbeta hemifrån om möjligt.

Också samtliga industrier i området, som inte har övergått till naturgas som energikälla, stängs under resten av veckan.

Enligt världshälsoorganisationen WHO:s gränsvärde bör nivån av de minsta, farligaste PM 2,5-partiklarna i luften inte överstiga 25 mikrogram per kubikmeter luft under ett dygn. Nivåer som når över 60 som ohälsosamma och över 500 bedöms som farliga för hälsan. På onsdagen uppmättes till 494, skriver NDTV.

Och det kan bli värre:

– När vintern närmar sig ökar risken för att att luften åter blir sämre då luft inte stiger lika lätt utan blir kvar nära marken, säger Anumita Roy Chowdhury, chef för Centre for Science and Environment till nyhetsbyrån Reuters.