Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 18:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kraftiga-skogsbrander-harjar-i-sodra-kalifornien/

Världen

Kraftiga skogsbränder härjar i södra Kalifornien

Bild 1 av 2 Saddleridge-branden norr om Los Angeles har än så länge tvingat 100.000 människor att lämna sina hem.
Foto: Josh Edelson/AFP
Bild 2 av 2 Trötta brandmän efter att ha bekämpat lågorna i Porter Ranch norr om Los Angeles.
Foto: Josh Edelson/AFP

Två stora skogsbränder härjar i södra Kalifornien. Runt 100.000 människor har uppmanats lämna sina hem och det blåser fortfarande kraftigt.

I östra Los Angeles dog en 89-årig kvinna när hon försökte fly lågorna.

På torsdagen startade två stora mark- och skogsbränder norr respektive öster om Los Angeles i USA.

Saddleridge-branden i San Fernando Valley i norra Los Angeles har förstört minst 25 bostäder. En person har dött och 100.000 människor har fått evakuera.

Branden startade nära orten Porter Ranch och spreds snabbt även till andra samhällen. Under natten mot fredagen spred sig elden så snabbt att räddningstjänsten och polisen på vissa ställen inte hann varna de boende. Myndigheterna uppmanar boende i närheten av branden att vara redo att lämna sina hem omedelbart om vinden vänder. Los Angeles Times rapporterar att det just nu är en stark Santa Ana-vind, som på hösten och vintern blåser från ökenområden i öst eller nordost ut mot kusten.

Tidigare på torsdagen bröt en omfattade brand ut i Calimesa i östra Los Angeles. 76 bostäder, varav många husvagnar, har förstörts i den så kallade Sandalwood-branden och ytterligare ett dussintal bostäder har förstörts.

En 89-årig kvinna dog, troligtvis när hon försökte fly från lågorna i sin bil, skriver Los Angeles Times. Familjen berättar för tidningen att hon pratade med sin son i telefon när elden svepte in i området.

Ytterligare två personer saknades efter branden som under fredagen fortfarande inte var under kontroll.

Den lokala räddningstjänsten tror att branden startade när skräp från en lastbil fattade eld vilket spred sig snabbt i det torra och blåsiga vädret.

– Vi utmanas av väder och vind, sade Todd Hopkins, brandchef i Riverside County, under en presskonferens tidigare på fredagen.

Konkurrensen om resurserna är hård eftersom det dessutom är flera mindre skogsbränder många ställen i södra Kalifornien, enligt Hopkins. En stor anläggning för lagring av naturgas norr om Los Angeles har evakuerats, skriver Bloomberg.

Bränderna bekämpas både från marken och från luften. Sent på fredagseftermiddagen, lokal tid, uppgav myndigheterna att förutsättningarna för att få kontroll över bränderna hade blivit något bättre. Med hjälp av bulldozrar försöker brandmännen i San Fernando Valley hindra elden från att sprida sig.