Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kraftigt-framat-for-socialliberaler-i-utsatta-danska-omraden/

Världen

Kraftigt framåt för socialliberaler i utsatta danska områden

Radikale venstres partiledare Morten Østergaard. Foto: Johan Nilsson/TT

Rädsla för islamfientliga krafter fick invånarna i Danmarks ”ghetton” att ta sig till vallokalerna. Det gynnade socialliberala Radikale venstre, som blev valets stora vinnare.

Socialliberala Radikale venstre gick kraftigt framåt i flera av Danmarks så kallade ”ghetton”, eller utsatta områden med en hög andel invandrare. I Århusförorten Gellerup ökade partiet med nästan 30 procentenheter, och i Vollsmose utanför Odense gick man från 3,9 procent till hela 33,6, rapporterar tidningen Politiken.

Inför valet arbetade föreningar i områdena hårt för att få invånarna att gå och rösta, antingen på Radikale venstre eller rödgröna Enhedslistan som båda vill skapa en mjukare linje i migrationspolitiken. 

Med dem vid makten ser invånarna möjligheter att få behålla sina kvarter – som annars står under rivningshot.

En annan anledning var att man var rädd för att islamfientliga Stram kurs och partiledaren Rasmus Paludan, skulle få många röster och därmed makt att realisera sina planer, bland annat på att förbjuda islam.

Rasmus Paludan, partiledare för Stram kurs. Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi kan på ett sätt säga tack till Rasmus Paludan som har fått riktigt många muslimer att resa sig upp från stolarna och gått och röstat, säger Chadi Ali Kayed, representant för valberedningen i Århusförorten Gellerup till Jyllands-Posten.

Ett par veckor före valet bildades även Facebookgruppen ”Muslimer till valurnorna 2019”, som på kort tid fick 25.000 medlemmar och som flera partiledare uppmärksammade. Radikale venstres partiledare Morten Østergaard skickade till exempel en videohälsning till gruppen när ramadan var över den 4 juni för att önska medlemmarna en ”glad eid-fest”.

En av Radikale venstres nyckelfrågor är att skapa en riktning i migrationspolitiken som inte är styrd av högerpopulistiska Dansk folkeparti.

Østergaard förutspås nu bli socialdemokratiska Mette Frederiksens stora huvudvärk i regeringsförhandlingarna. Dessa påbörjades under fredagen då samtliga partiledare bjöds in till samtal en och en på Christiansborgs slott.

Mette Frederiksen har vid upprepade tillfällen de senaste dygnen sagt att målet är att bilda en socialdemokratisk enpartiregering. Men det kommer att krävas eftergifter för att hon ska lyckas.

Läs mer: 

Nu räds Danmark ”det svenska tillståndet”

Sofia Nerbrand: Radikale kan mildra det extrema