Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kraftigt jordskalv utanför Japan

En jordbävning med magnituden 6,4 har inträffat utanför Japans kust. Seismologerna har lokaliserat epicentrum till cirka 63 kilometer under havsytan. 

Kraftiga skakningar har känts längs kusten utanför städerna Hokkaido och Aomori i den  norra delen av önationen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.  

Skalvet inträffade klockan 10.51, svensk tid, 97 kilometer nordöst om Hachinohe, Japan, uppger instutitionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet. 

På tisdagen utfärdades en tsunamivarning i Alaska, Kanada och längs USA:s västkust efter en jordbävning som uppmätte 8,2. 

– Det är ett väldigt stort skalv som inte händer ens en gång om året, sade seismolog Björn Lund till DN.

Den befarade höga vågen uteblev dock och blev bara några decimeter när den slog in över land. Varningen minskades successivt och drogs slutligen tillbaka helt efter några timmar.

Enligt Björn Lund förväntades flera efterskalv i området vilket bekräftas av mätningar på det amerikanska seismologiska institutet USGS hemsida som visar på ett stort antal skakningar. 

För sju år sedan drabbades Japan av Fukushimakatastrofen. En jordbävning på 9,1 utanför Honshus kust ledde till en väldig tsunami som orsakade nära 20.000 människors död och ett haveri vid kärnkraftverket i staden Fukushima.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.