Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 18:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kraftigt-snofall-orsakar-forodelse-i-alperna/

Världen

Kraftigt snöfall orsakar förödelse i Alperna

Tyska soldater röjer ett tak i staden Wolfratshausen.
Tyska soldater röjer ett tak i staden Wolfratshausen. Foto: Matthias Balk/AFP

Det kraftiga snöfallet fortsätter i österrikiska och tyska alperna. Under lördagen lättade nederbörden något men det finns nu även risk för regn – något som skulle kunna bli förödande. 

– Regnet absorberas av det tjocka snötäcket som om det vore en svamp och gör belastningen ännu tyngre, säger meteorologen Dominik Jung till tidningen Bild. 

Rätta artikel

De enorma mängder snö som fallit i Alperna den senaste veckan fortsätter att orsaka problem. Minst 21 människor har omkommit och nya lavinvarningar har utfärdats.

Bland annat en person som körde en plogbil som välte ner i en flod och ett nioårigt barn som dog efter att ha fått ett träd över sig. Trädet rasade på grund av den enorma snömassa som låg över det, rapporterar public service-kanalen Deutsche Welle.

Snöfallet ska vara det kraftigaste som södra Tyskland, Österrike och Tjeckien har drabbats av på 20 år. 

I Bayern i södra Tyskland arbetar tusentals med att skotta bort snö från tak som riskerar att rasa in. 

Under lördagen var det uppehåll i ett par timmar, vilket gav alla snöröjare och räddningsarbetare lite lättnad, men på lördagskvällen föll snön återigen och i nuläget finns det inga solglimtar i prognosen. Enligt Bild kan så mycket som en och en halv meter ytterligare snö falla fram till tisdag. Dessutom väntas det regn. 

– Regnet absorberas av det tjocka snötäcket som om det vore en svamp och gör belastningen ännu tyngre, säger meteorologen Dominik Jung Bild. 

Snöfallet har lamslagit delar av Europa de senaste dagarna. Bergsbyar har blivit avskurna, vägar stängts av och skolor har hållit stängt. I de schweiziska Alperna vällde en lavin in i en hotellrestaurang på fredagen och tre personer fick lättare skador.

I Österrike arbetar hundratals soldater med att skotta bort närmare två meter snö från hustaken. Under lördagen utfärdades nya lavinvarningar i landet, som ligger på den näst högsta nivån av varningar. Utanför Salzburg sprängdes en lavin, uppger nyhetsbyrån APA.

Även i Bayern i södra Tyskland har snön orsakat problem. Ett antal människor fick tillbringa natten till lördagen i sina bilar på Autobahn A8 och 90 flygavgångar fick ställas in på Münchens flygplats på fredagen, rapporterar Reuters. Omkring 5.000 räddningsarbetare är ute för att skotta bort snö från vägar och tak som riskerar att rasa.