Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 05:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/krekar-hotar-norge-med-hamnd/

VÄRLDEN

Krekar hotar Norge med hämnd

Norge straffas om det dömer mulla Krekar till utvisning. Det säger den omstridda mullan i en intervju i tv-kanalen al-Jazira, skriver norska tidningen Aftenposten.

Krekar har stämt den norska staten för kommunminister Erna Solbergs beslut 2003 om att utvisa honom. De norska myndigheterna betraktar honom som en ett hot mot landets säkerhet. Han släpptes in i Norge som kvotflykting 1991.

- Jag kapitulerar inte för ett beslut att utvisa mig till Irak oavsett vem som fattar beslutet, eftersom det betyder att utsätts jag för tortyr och en säker död.

- Därför ska alla veta att ett beslut om utvisning till Irak är ett brott som inte bör passera ostraffat.

Krekar sade att han försvarar sina rättigheter och att han är tålmodig.

- Men om mitt tålamod tar slut reagerar jag som orientaler reagerar.

Al-Jaziras Oslokorrespondent frågade då Krekar hur orientaler reagerar.

- Jag vill inte kommentera det, svarade han.

Krekars advokat Brynjar Meling avfärdar att Krekars yttrande skulle vara något farligt.

- Det finns inget hot i det.

Erna Solberg kommenterade Krekars ord med att "ingen hotar sig till uppehåll i Norge".

Krekar anses ha grundat organisationen Ansar al-Islam. De senaste åren har medlemmar i den gripits och ställts inför rätta i flera länder. Italien har häktat över tio personer misstänkta för att ha smugglat bortåt 200 islamister från Europa till Irak.

I Tyskland har misstänkta medlemmar i Ansar al-Islam åtalats eller gripits. I juni greps vid en stor razzia mot flera grupper misstänkta Ansar al-Islam-medlemmar i Spanien.

Polis och underrättelsetjänst i USA och Europa ser inte i första hand Ansar al-Islam som ett direkt terrorhot mot Västeuropa. I stället utgår de ifrån att organisationen i Europa samlar in pengar och rekryterar soldater för kampen mot USA och att den smugglar hit islamister på flykt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt