Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Krig om informationen i Sudan

Konflikten i Sudan är också en kamp om informationsflödet. Regimen har slagit till mot journalister och bloggare. Nätaktivister förebereder nödutgångar om president Bashir skulle göra som Mubarak i Egypten och stänga ner internet.

Det internationella aktivistnätverket Telecomix, med förgreningar i Sverige, tillhandahåller nu samma verktyg till sudaneserna som egyptierna fick i januari 2011. Då släckte regimen Mubarak i stort sett hela den egyptiska delen av internet i tre dagar.

I samarbete med den sudanesiska studentorganisationen Girifna erbjuder Telecomix ett antal telefonnummer som en väg förbi eventuella blockader. Genom att ringa dessa nummer med modem kan datorerna hitta ut på internet via det fasta telenätet.

Enligt Girifna blockeras de viktigaste oppositionella sajterna så att de inte är åtkomliga inne i Sudan. Andra uppgifter talar om strypt bandbredd.

Girifna uppger också att nätverket Anonymous har slutit upp på den sudanesiska oppositionens sida. Anonymous ska ha genomfört hackerattacker mot sajter tillhörande den sudanesiska regeringen. Samtidigt sprids nu telefonnummer till Speak2Tweet, en tjänst som skapades under upproret i Egypten och som omvandlar röstmeddelande per telefon till meddelanden på Twitter.

NCP, det regerande partiet i Sudan, har deklarerat att man förfogar över en grupp ”cyber-jihadister” med uppdraget att ”krossa” regimkritikerna på nätet. En högt uppsatt partfunktionär, Mandur al-Mahdi, har enligt BBC talat om en ”cyber-bataljon” som ska utföra ”försvarsoperationer online”. Enligt studenterna i Girifna har organisationen blivit utsatt för dataintrång i syfte att komma åt lösenord till mejl, Twitterkonton och Facebooksidor.

Regimen har också slagit till direkt mot enskilda bloggare och journalister. Enligt Electronic Frontier Foundation inriktar man sig på dem som kan tänkas nå en internationell publik, i syfte att förhindra att protesterna uppmärksammas utomlands.

Till dem hör Maha El-Sanosi som bloggar på Global Voices och medborgarjournalisten Usamah Mohamed Ali. Den egyptiska korrespondenten för nyhetsbyrån Bloomberg Salma al-Wardany har utvisats med motiveringen att hon samarbetade med aktivisterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.