Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Krigsveteran fick träffa sin kärlek – efter 70 år

Nu har de fått träffas – Norwood Thomas och Joyce Morris.
Nu har de fått träffas – Norwood Thomas och Joyce Morris. Foto: Air New Zealand/AP

De log, kramades och kysstes. Nu har krigsveteranen Norwood Thomas, 93 år, återförenats med sin kärlek från andra världskriget, Joyce Morris, 88 år.

De båda fick kontakt tack vare internet, en Skypedate återgiven i lokala medier blev viral, människor donerade pengar och ett nyzeeländskt flygbolag lovade att flyga över Thomas och hans son till Australien från Virginia i USA, gratis, i första klass.

Efter 70 år – lagom till alla hjärtans dag – har turturduvorna nu äntligen fått träffa varandra igen i Adelaide i Australien.

– Det här är en av de mest underbara saker som har hänt mig, säger Norwood Thomas i australiska medier.

– Det var en härlig känsla att få träffa den här kvinnan som jag inte hade mött på 70 år. Naturligtvis hade hennes utseende ändrats men det har ju också mitt gjort mycket och det var en underbar upplevelse.

Foto: APNorwood Thomas, 93, när han fick prata med Joyce Morris via Skype. Foto: Bill Tiernan/AP

Morris mötte Thomas med en kram och en kyss och skrattade:

– Tja, du står fortfarande upprätt.

Enligt planerna stannar han i Australien i två veckor.

Paret träffades första gången i England 1944 när Joyce Morris var 17 år och Norwood Thomas 21 år, några månader innan han som fallskärmsjägare var med om landstigningen i Normandie.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.