Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 10:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/krigsveteran-misstanks-for-att-ha-planerat-terrordad/

Världen

Krigsveteran misstänks för att ha planerat terrordåd

En amerikansk krigsveteran har gripits misstänkt för att ha planerat flera terrordåd i Kalifornien. Det skriver Los Angeles Times på måndagen.

Rätta artikel

Den 26-årige mannen greps av den federala polisen FBI i fredags sedan han försökt att få kontakt med andra via nätet. Men istället för en likasinnad fick 26-åringen kontakt med en FBI-agent som arbetade under annat namn.

Ett av målen ska ha varit ett möte med vita nationalister i utkanten av Los Angeles i söndags sedan han ändrat sina första planer som gick ut på att spränga bomben på en pir. 26-åringen beskrivs som ”uppslukad av hat” och planerna hade vuxit fram under två månader.

Enligt Los Angeles Times har mannen nyligen konverterat till islam och ska ha berättat för FBI-agenten att han planerade att bli martyr. Han såg sina planer som en hämnd för terrorattacken i Christchurch.

Den misstänkte är amerikansk krigsveteran från kriget i Afghanistan och ska enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters ha planerat att spränga ett flertal bomber med mål att döda så många som möjligt. Mannen hade också köpt ett stort antal tio centimeter långa spikar som han planerade att använda i bomber.

– Polisens utredning lyckades avvärja ett verkligt hot från en soldat tränad för strid som vid upprepade tillfällen uttalat att han ville orsaka maximalt antal offer, sa åklagaren Nick Hanna i ett uttalande på måndagen.

Gripandet genomförs mindre än 48 timmar efter det att en beväpnad man öppnat eld i en synagoga i San Diego och dödat en kvinna och skadat flera andra personer.

Enligt siffror från FBI har antalet hatbrott ökat dramatiskt i USA sedan 2015.