Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 18:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kriminella-erbjuds-pengar-for-att-flytta-fran-getton/

Världen

Kriminella erbjuds pengar för att flytta från ”getton”

Bild 1 av 2 Det två kvadratkilometer stora Vollsmose, eller fyrkanten som det också kallas, ligger nordöst om Odense. I området bor drygt 9.000 människor. 1.000 bostäder är rivningshotade i det som kallas Danmarks största getto.
Foto: Johan Nilsson/TT
Bild 2 av 2 En lekpark under byggnation i Vollsmose.
Foto: Johan Nilsson/TT

I danska Odense erbjuds dömda kriminella pengar och gratis flytthjälp av kommun och fastighetsbolag. Detta för att socialt utsatta bostadskvarter ska undgå att hamna på regeringens lista över ”hårda getton”, som presenteras på söndag.

Flytta till ett annat bostadskvarter före årsskiftet så får du 15.000 danska kronor skattefritt och gratis flytthjälp. Det erbjudandet gick för några veckor sedan ut till ett antal dömda kriminella i fyra utsatta bostadskvarter i Odense.

Det är kommunen som tillsammans med tre fastighetsbolag har tagit till okonventionella metoder för att undgå att områdena hamnar på listan över ”hårda getton” som presenteras på söndag.

Varje år den 1 december offentliggör den danska regeringen en ”ghettoliste” över utsatta bostadsområden i landet.

Bostadsområden med fler än tusen invånare kan hamna på listan om de uppfyller minst tre av följande kriterier:
• Över 40 procent av invånarna i åldrarna 18 till 64 år står utanför arbetsmarknaden eller utbildningsväsendet.
• Över 50 procent av invånarna är invandrare eller anhöriga till invandrare från ”icke-västliga” länder.
• Över 2,7 procent av invånarna över 18 år har blivit dömda för brott.
• Över 50 procent av invånarna i åldrarna 30 till 59 har som mest gått i grundskola.
• Inkomstnivåerna i bostadsområdet är väsentligt lägre än resten av regionens.

2018 kom 29 områden med på listan, bland annat Vollsmose i Odense, Gellerupparken i Århus och Tingbjerg i Köpenhamn.

Bara någon månad före listan presenterades klubbade det danska folketinget igenom en ny lag, ”ghettopakke”. Den innebär bland annat att bostadsområden som hamnat på gettolistan fyra år i rad uppgraderas till ”hårda getton”.

I de ”hårda gettona” blir fastighetsbolagen tvungna att riva upp till 60 procent av de allmännyttiga bostäderna fram till 2030.

Vollsmose och Gellerupparken i Århus var bland de första att få klassificeringen och här står man nu inför omfattande bostadsrivningar.

För att undvika att hamna i samma situation presenterade Odense kommun nyligen sitt ovanliga erbjudande till särskilt utvalda invånare.

– Det är ju på många sätt ett groteskt verktyg att erbjuda flytthjälp till dömda invånare, men vi har gjort det i desperation inför risken att tvingas riva. Det finns inte någon politiker i Odense som vid sina sinnes fulla bruk tycker att det vore bra att riva så många bostäder, säger Peter Rahbæk Juel, socialdemokratisk borgmästare, till tidningen Fyens Stiftstidende.

Riisingparken är ett av de berörda områdena i Odense. Det har funnits med på regeringens gettolista sedan 2016. Nu riskerar området att bli ett ”hårt getto” - såvida inte 10 till 14 dömda kriminella före nyår nappar på erbjudandet om gratis flytthjälp, 15.000 oskattade danska kronor i näven samt två veckors gratis hyra i ett nytt kvarter.

Erbjudandet har skapat debatt både bland politiker och invånare i landet. När högerpopulistiska Dansk folkeparti fick höra talas om det krävde man att bostadsminister Kaare Dybvad (S) skulle samla partierna som står bakom lagen, för att diskutera hur man kan undvika liknande ”tilltag” framöver.

– Syftet med gettolagen var att förhindra getton och massiv kriminalitet där många invandrare är samlade på samma plats. Det var säkert inte syftet att det skulle regna gåvor ner över de kriminella, säger Mette Hjermind Dencker, Dansk folkepartis talesperson i bostadsrättsfrågor, till Danmarks radio.

Liknande metoder har tidigare använts, bland annat i Skovgårdsparken i Århus, där fastighetsbolaget Brabrand boligforening erbjöd 50.000 kronor i flytthjälp till familjer som stod utanför arbetsmarknaden om de sade upp sina lägenhetskontrakt. Totalt flyttade femton familjer och på så vis undgick området att över huvudtaget hamna på gettolistan.

Med årets gettolista kommer flera nya krav. Bland annat får högst 30 procent av barnen från ett utsatt område gå på samma förskola från och med årsskiftet.