Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kriminella-natverk-bakom-skovlingen-av-amazonas/

Världen

Ny rapport: Kriminella nätverk bakom skövlingen av Amazonas

Foto: Andre Penner/AP

Regnskogsmaffian styr skövlingen av Amazonas, enligt en ny rapport. Samtidigt anklagas Brasiliens president Jair Bolsonaro för att gynna de våldsamma kriminella nätverken. 

Skogsavverkningen i Amazonas kontrolleras av kriminella nätverk, skriver brittiska the Guardian. De välorganiserade nätverken tjänar pengar på försäljningen av timmer men strävar oftast efter att skövla regnskogen för att skapa odlingsmöjligheter eller betesmark för boskap. 

Polis, myndighetsanställda, mindre lantbrukare och urinvånare utsätter sig för stora risker i arbetet med att försöka stoppa den olagliga skövlingen som begås av kriminella. Nyheten kommer från en ny rapport från Human Rights Watch, som ges ut en vecka innan FN:s klimatmöte i New York. 

För att Brasilien ska kunna leva upp till Parisavtalet och löftet om att få stopp på den olagliga skövlingen fram till år 2030 krävs krafttag mot de kriminella nätverken och ett större arbete med att skydda människorna som bor i området, enligt rapporten.

Samtidigt beskylls Brasiliens president Jair Bolsonaro för att ha visat bristande intresse att motverka problemen. Hans handlande har snarare gett bränsle åt brottsligheten, trots att han utlovat nolltolerans mot miljörelaterad kriminalitet, enligt rapporten. 

– Det finns för få som arbetar med frågan, få resurser, bristande logistik och bristande vilja, säger Antonio de Oliviera, en pensionerad polis som tidigare arbetat i Amazonas, till the Guardian. 

Konflikterna kring regnskogen har orsakat över 300 personers död under de senaste tio åren. Bland dödsfallen ska det finnas bevis på att 28 är utförda av personer inblandade i den olagliga skövlingen. 

Läs mer: 

Så attackeras Brasiliens naturskyddande institutioner

Här är varorna du ska undvika – för att inte förstöra regnskogen i Amazonas