Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-03 20:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kristen-sekt-i-sydkorea-ny-oroshard-for-virusspridning/

VÄRLDEN

Kristen sekt i Sydkorea ny oroshärd för virusspridning

1 min 22 sek. 156 personer i Sydkorea har testats positivt för viruset men det som sticker ut är att över 80 av dem kan kopplas till en religiös sekt i Daegu.

Antalet smittade i covid-19 stiger snabbt i Sydkorea. I landet har nu 204 personer testat positivt för viruset. Det är fler än i något annat land utanför Kina. En stor del av fallen kan härledas till en kristen sekt i den sydöstra staden Daegu.

Även i Kina ökar antalet personer insjuknade i viruset igen.

Daegu, Sydkoreas fjärde största stad, är den senaste oroshärden för covid-19. Av Sydkoreas 104 nya rapporterade fall i viruset på fredagen återfanns 86 i staden som ligger i sydöstra Sydkorea.

En stor del av ökningen kan härledas till den kristna sekten Shincheonji Church of Jesus och en av dess församlingsmedlemmar, en 61-årig kvinna som har besökt gudstjänster i kyrkan när hon var förkyld och senare visade sig ha viruset. Kvinnan tros ha bidragit till att minst 128 församlingsmedlemmar nu har testat positivt för viruset.

På fredagen uppmanade Sydkoreas president Moon Jae-in att alla som deltar i en begravning av en medlem ur sekten ska undersökas, skriver Korea Herald.

Den snabba utvecklingen har fått myndigheterna i Daegu att införa undantagstillstånd. Borgmästaren har uppmanat invånarna att hålla sig hemma och Shincheonjis församlingsmedlemmar är satta i karantän. Gatorna gapar öde och köpcentrumen är folktomma.

Sydkoreas premiärminister Chung Sye-kyun beskrev i ett tv-sänt uttalande på fredagen situationen i landet som nödläge.

– Hittills har vi fokuserat på att hindra viruset från att komma in i landet. Nu ändrar vi fokus till att hindra det från att sprida sig ytterligare i städerna, sade Chung Sye-kyun, i ett tv-uttalande, enligt AP.

Desinfektionsmedel sprutas utanför den kristna sekten Shincheonjis kyrka i Daegu i Sydkorea.
Foto: Kim Jun-beom/Yonhap via AP

I huvudstaden Seoul har stora folksamlingar förbjudits och arbetare i skyddskläder sprutar desinfektionsmedel i tunnelbanan. Allt för att inte viruset ska sprida sig i landet. Landet har också isolerat sina militärbaser efter att flera soldater testat positivt för viruset.

Shincheonji-församlingen, som har runt 200.000 medlemmar i Sydkorea och 13.000 i Daegu, har ställt in alla fysiska gudstjänster och uppmanar sina följare att delta online i stället.

Shincheonji, som på koreanska betyder ”ny himmel och ny jord”, bildades 1984 av Lee Man-hee som beskriver sig som Jesus ängel.  Utomstående betraktar kyrkan som en domedagssekt. Medlemmarna kallas för ”guds utvalda favoriter” och Lee Man-hee har predikat att han ska ta med sig 144.000 människor till himlen när jorden går under.

I myndigheternas ögon är kyrkan nu att betrakta som en ”superspridare”.

På fredagen visade över 400 av dess medlemmar symptom på att ha viruset och väntade på testresultat, enligt Daegus borgmästare.

I Seouls tunnelbana sprutas desinfektionsmedel för att hindra spridningen av det nya coronaviruset.
Foto: Ahn Young-joon/AP

Antalet smittade i Sydkorea är nu 204. Det är fler än i något annat land utanför Kina och borträknat kryssningsfartyget Diamond Princess där fler än 600 har bekräftats ha viruset.

Sydkorea fick också sitt första dödsfall i viruset i fredags förra veckan, en 63-årig man som dog i lunginflammation.

Att antalet fall ökar så snabbt i Sydkorea har skapat oro för att viruset ska utveckla sig till en pandemi. WHO-chefen Tedros Ghebreyesus anser dock inte att riskerna för det har ökat.

– Antalet smittade är hanterbart och jag hoppas att Sydkorea gör allt för att begränsa utbrottet på ett tidigt stadium, sade han vid en presskonferens.

Samtidigt steg ökningstakten av antalet smittade i Kina på fredagen, efter några dagars nedgång. Totalt registrerades 889 nya fall i viruset i Kina och 118 dödsfall. Antalet smittade i Kina är nu över 75.000 och 2.236 har dött, varav de flesta i Hubei-provinsen där viruset bröt ut.

Läs mer: Demonstranter i Ukraina kastade sten på buss med evakuerade från Wuhan

Ämnen i artikeln

Kina
Sydkorea
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt