Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 00:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kristen-sekt-som-spred-viruset-vacker-ilska-i-sydkorea/

Världen

Kristen sekt som spred viruset väcker ilska i Sydkorea

Daegu har förvandlas till en spökstad sedan covid-19 slog rot i staden. Ett undantag är köerna för att handla munskydd.
Daegu har förvandlas till en spökstad sedan covid-19 slog rot i staden. Ett undantag är köerna för att handla munskydd. Foto: Jung Yeon-Je/AFP

PEKING. I inget annat land utanför Kina har så många smittats av covid-19 som i Sydkorea. Nu kokar ilskan mot den kristna sekten Shincheonji som står för över hälften av fallen. Över en halv miljon sydkoreaner har skrivit under ett upprop där de kräver att församlingen upplöses.

Sydkorea är den nya stora oroshärden för covid-19. På torsdagen ökade antalet smittade med 505 till totalt 1.766, 13 människor har dött. Det är en snabbare ökningstakt än i Kina, där virusutbrottet uppstod.

I centrum för smittan står 2,5-miljonerstaden Daegu i sydöstra Sydkorea och den kristna sekten Shincheonji dit över hälften av alla fall kan kopplas.

Nu växer ilskan mot Shincheonji där sjukdom ses som en svaghet. Uppgifter har kommit fram om församlingsmedlemmar som trots symptom fortsatt gå på timslånga gudstjänster där de sitter tätt intill varandra. 

Myndigheter har också haft svårt att spåra medlemmar för att testa dem eftersom många håller hemligt för släkt och vänner att de är en del av Shincheonji. 

Ansvarslöst tycker alltfler sydkoreaner. Över en halv miljon människor har skrivit under ett upprop som skickats till presidenten och kräver att församlingen upplöses. 

– Jag vill också skriva under uppropet. Enligt min åsikt är kulten Shincheonji orsaken till att Sydkorea har flest covid-19 fall efter Kina, säger 20-åriga Kim Na Yeon som instämmer i kravet på att församlingen förbjuds.

Hon bor i Daegu och berättar om hur livet ändrats radikalt sedan smittan tog sitt grepp om staden. 

– Daegu påminner numera om en zombiestad.

Förutom kilometerlånga köer för att handla ansiktsmask är gatorna folktomma, berättar hon. 

– Folk är deprimerade och tycker hela situationen är pressande. Särskilt de som har småföretag eller jobbar i servicesektorn drabbas. Många av mina vänner har tvingats sluta på sina jobb på grund av att arbetsgivaren inte längre har råd att betala deras löner, säger Kim Ya Yeon som jobbar på ett hotell. 

Hon har egentligen inget emot att människor väljer att ansluta sig till en ”konstig sekt”.

– Men jag tycker inte att de ska skada andra när de utför sin religion.

Desinfektionsmedel sprutas på Shincheoji-kyrkan i Daego där smittan in covid-19 tog fart i Sydkorea.
Desinfektionsmedel sprutas på Shincheoji-kyrkan i Daego där smittan in covid-19 tog fart i Sydkorea. Foto: Daegu Metropolitan City Namgu/AFP

Och det anser många i Sydkorea att Shincheonji har gjort. En anledning är svårigheterna att få information från kyrkan. Det tog flera dagar innan myndigheterna fick tillgång till ett register över dess 210.000 medlemmar.

I uppropet anklagas sekten för att ha beordrat medlemmar att inte samarbete med myndigheterna. Ett exempel är att flera adresser på den lista över lokaler som kyrkan gav myndigheterna visade sig vara felaktiga.

I Shincheonji finns en så kallad superspridare. En 61-årig kvinna som deltog i kyrkans gudstjänster förra veckan och kan knytas till 455 fall. Kvinnan har i efterhand anklagats för att länge ha vägrat testa sig för viruset trots att hon hade hög feber. 

Shincheonji, som på koreanska betyder ”ny himmel och ny jord” bildades 1984 av Lee Man-hee som beskriver sig som en ny Jesus. Utomstående betraktar kyrkan som en domedagssekt. Medlemmarna kallas för ”guds utvalda favoriter” och Lee Man-hee har predikat att han ska ta med sig 144.000 människor till himlen när jorden går under. Viruset har Lee Man-hee beskrivit som djävulens verk; det har brutit ut för att testa deras tro. 

Kim Na Yeon ser inget ljus i tunneln än så länge. Ökningstakten av antalet smittade i Sydkorea stiger dag för dag. Hon jobbar på en av Daegus vanligtvis mest livliga gator, Dongsungro. 

– Men i helgen var allt nedsläckt. Ibland känner jag mig vilsen, jag kan inte förstå att det här verkligen händer. Jag är skräckslagen inför hur snabbt viruset sprider sig och oroar mig framför allt för mina föräldrar som är gamla och mina far- och morföräldrar som är väldigt gamla. 

Amina Manzoor: Oroad över nya coronaviruset? Det här behöver du veta