Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kristna flyr Mosul

Kristna flyr staden Mosul i norra Irak som numera kontrolleras av jihadister. Massflykten började efter att moskén i staden gett de kristna några få timmar för att lämna staden. Det uppger den kristne patriarken Louis Sako och ögonvittnen.

– Kristna familjer är på väg till Dohuk och Erbil. För första gången i historien är nu Mosul helt tomt på kristna, säger Sako till AFP.

Enligt Assyriska riksförbundet i Sverige fanns cirka 70 assyriska familjer kvar i Mosul efter att jihadisterna tagit kontrollen över staden i början av juni i år. Familjerna ska ha stannat kvar antingen för att de har saknat medel att ta sig ut eller för att de på grund av rädsla inte vågat ge sig av. Många var äldre personer eller hade funktionshinder.

"Vi bevittnar en etno-religiös utrotning som har drivit assyrierna till randen av utrotning i sitt ursprungsområde. Det fanns över femtiotusen assyrier i Mosul före 2003 och i dag finns inte en enda assyrisk familj kvar", skriver ordförande i Assyriska Riksförbundet, Afram Yakoub, till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.