Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-23 18:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kritik-mot-gruvbolag-och-regering-efter-ny-brasiliansk-miljokatastrof/

Världen

Kritik mot gruvbolag och regering efter ny brasiliansk miljökatastrof

01:06. Uppåt 300 personer saknas efter en svår dammolycka vid en gruva i Brasilien. "Det är en mänsklig tragedi", säger gruvbolagets vd Fabio Schvartsman.

ITAITUBA. Brasiliens största gruvbolag har ännu en gång orsakat en miljökatastrof. För tre år sedan var det floden Rio Doce som dödades efter att miljontals kubikmeter giftig lera runnit ned i floden. Nu är det en annan damm som brustit i samma region med ett stort antal döda.

Rätta artikel

– Miljömässigt är denna olycka mindre än den i Mariana. Men i liv räknat väntas denna katastrof bli värre, säger Fábio Schvartsman, chef för gruvbolaget Vale.

Romeu Zema, guvernör i delstaten Minas Gerais säger till Globo:

– Mycket sannolikt kommer vi från och med nu bara att hitta döda kroppar.

Räddningsarbetare letar efter överlevande efter dammkatastrofen vid gruvan nära Brumadinho i Brasilien. Foto: Douglas Magno / AFP

De svenska AP-fonderna har satsat 1,7 miljarder kronor i gruvbolaget Vale som ligger bakom olyckorna. Efter den första olyckan för tre år sedan utanför staden Mariana menade gruvbolagets chef att det var sista gången som bolaget var inblandat i en miljökatastrof. Ändå hände det igen.

Bolagets aktier har rasat med åtta procent i värde på börsen och tragedin har fått miljöorganisationer att återigen kritisera Vale som tidigare fått den mindre smickrande utmärkelsen ”Världens smutsigaste bolag”.

– Denna nya dammkatastrof är en konsekvens av en läxa som varken Brasiliens regering eller gruvbolaget lärt sig av, säger Nilo D’Ávila, kampanjledare för miljöorganisationen Greenpeace.

Enligt det brasilianska naturskyddsverket Ibama hade gruvan tillåtelse att ha en damm med lermassor på upp till en miljon kubikmeter. Rapporter visar att bolaget hade samlat tretton gånger mer lermassor innan dammen brast.

– Det här rör sig inte om en olycka utan om ett miljöbrott som måste utredas. De skyldiga måste straffas och offren måste ersättas. Än i dag, tre år efter olyckan i Mariana, kämpar fortfarande de drabbade för att floden Rio Doce ska återställas, säger Nilo D’Ávila.

Järnmalmsdammen ligger endast några mil utanför miljonstaden Belo Horizonte och lermassorna har täppt till en flod i regionen. Det finns en risk att floden kan ändra riktning och skölja över byar. Det världsberömda konstmuseet Inhotim, som har sina verk i en stor park endast två mil från olyckan, kommer att hålla stängt på lördag och söndag.

Brumadinho ligger tre mil sydväst om storstaden Belo Horizonte. Foto: Skärmdump: Google maps

– Vi beklagar djupt det inträffade. Vi vet att i princip så går det att undvika dessa olyckor, säger Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Han har tillsatt en krisgrupp som ska hjälpa familjerna i sökandet efter anhöriga och har lovat flyga över katastrofområdet i helikopter under dagen. De flesta av de saknade tillhör gruvbolaget Vale och hade lunchrast i företagets matsal när dammen brast. Lermassorna svepte över matsalen och personalen hann inte fly.

– Vi kommer att jobba 24 timmar om dygnet för att minimera denna tragedi, säger Jair Bolsonaro.

Jair Bolsonaro tittar på olyckans omfattning från en helikopter. Foto: Isac Nobrega/AFP

Brasiliens president gick till val på att minska miljöreglerna för Brasiliens råvarubolag och riskerar nu kritik efter att landets största gruvbolag än en gång orsakat en miljökatastrof. Den förra olyckan skördade 19 liv när lermassorna tog död på floden Rio Doce som flyter ut i Atlanten. Fisken dog och gifterna från lermassorna hotade att förgifta den utrotningshotade havssköldpaddan som lägger sina ägg på stranden där Rio Doce möter havet.

Läs mer: Döda floden – giftskandalen som tystas ned

Läs mer: AP-miljarder satsades i olycksbolagen