Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kritik mot rumänsk folkomröstning om att stoppa samkönade äktenskap

BRYSSEL. Rumänien ska folkomrösta om att samkönade äktenskap ska blockeras. Tilltaget väcker starka reaktioner i omvärlden. Landets styrande socialdemokratiska parti kritiseras skarpt av partikollegor i EU. 

I Rumänien har samkönade par inga lagliga möjligheter att gifta sig eller ingå partnerskap. Trots det ska väljarna nästa helg, den 6-7 oktober, rösta om att ytterligare förtydliga äktenskapslagen för att klargöra hur en familj ska definieras.

Folkomröstningen är ett av flera färska politiska beslut i Rumänien som upprör Europaparlamentariker. I nästa vecka ska ledamöterna därför debattera landets utveckling. 

Inför parlamentets session har Rumäniens premiärminister Viorica Dancila besökt Bryssel. Hon ansattes då hårt av sina partikamrater i socialdemokratiska gruppen.

– Det var en tuff föreställning. Ledamöterna i vår politiska grupp har starka reaktioner på det som sker i Rumänien. Det var ingen som sparade på krutet, säger Marita Ulvskog, S.

Viorica Dancila var EU-parlamentariker fram till i fjol och därmed är väl bekanta med S-gruppen.

Marita Ulvskog är mycket kritisk till att landet vill genomföra en folkomröstning.

– Att folkomrösta om denna typ av frågor i ett land i östra Europa som under lång tid levt i ett helt annat sammanhang, där värderingar har suttit fast…

Hon påpekar att det fanns tveksamheter om Rumänien redan när landet blev EU-medlem, men att de främst rörde korruption.

– Den oron finns fortfarande. Men det är klart att det även spelar roll om man går på tvärs i mänskliga rättigheter, säger Marita Ulvskog.

Europaparlamentet kommer inte att fatta några beslut rörande Rumänien vid sin session.

– Vi väntar tills Europarådet har yttrat sig, vilket blir i mitten av oktober. Vi avvaktar också om Dancilas besök här i Bryssel får effekt, säger Marita Ulvskog.

Fallet i Europarådet handlar om att Rumänien vill ändra i sin lagstiftning. Förändringarna hotar domstolarnas oberoende och gör det svårare att bekämpa korruption, befarar bland annat EU-kommissionen.

Att Viorica Dancila alls är premiärminister beror för övrigt på partiledaren, Liviu Dragnea, är dömd till 3,5 års fängelse för maktmissbruk och därmed inte får styra landet. Många bedömare utgår dock från att han fortfarande är den som drar i alla politiska trådar.

Senaste åren har det varit flera omfattande folkliga demonstrationer mot korruption. I somras protesterade 100.000 bukarestbor mot att en oberoende åklagare för korruptionsbrott, Laura Codruta Kövesi, fått sparken. Hon var chef för en myndighet, som skapades efter krav från EU, och har genom åren åtalat flera tusen tjänstemän och politiker för korruption.

Vissa menar att folkomröstningen om att stoppa samkönade äktenskap ska ses mot bakgrund av just korruptionshärvorna.

”Den är ett användbart sätt att distraherade väljarna från landets pressande problem med korruption”, skriver Evelyne Paradis, chef för HBTQ-rörelsens paraplyorganisationen ILGA-Europe, på nyhetssajten Politico. 

Ytterligare ett hett tvisteämne är att Rumänien vill följa USA i spåren och flytta sin ambassad i Israel. Från Tel Aviv till Jerusalem.

– Premiärminister Dancila hänvisade på mötet till att ambassaden är en sak för presidenten. Men jag tror att efter den hårda debatt som ägde rum kommer hon åka hem och förhoppningsvis göra något åt saken, säger Marita Ulvskog.

Utvecklingen i Rumänien riskerar att följa i Ungerns och Polens spår, till exempel genom att inskränka domstolarnas oberoende.

Marita Ulvskog tror inte att så blir fallet.

– Det finns förutsättningar för den regering som sitter nu. De som har de ledande positioner kom hit. Jag upplevde att de vill åstadkomma det som EU kräver: ordning och reda, rättsstatens principer. Men landet har fortfarande en ordning som vi inte accepterar.

Läs mer: Korruptionen en fråga om liv och död i Rumänien

Rumänska äktenskapslagen

I lagen står att äktenskapet ska ingås mellan två makar. Om det blir ett ja i folkomröstningen kommer detta i stället att till att äktenskapet ingås mellan man och kvinna.

Konservativa gruppen Koalition för familjen har samlat ihop 3 miljoner underskrifter från människor som vill ha lagändringen. 

Rumänska parlamentets båda kamrar har röstat ja till förslaget. Folkomröstningen är det sista som krävs för att den föreslagna ändringen ska bli verklighet.

Aktivistgrupper har uppmanat människor att bojkotta folkomröstningen.

För att folkomröstningens resultat ska klassas som giltigt krävs att minst en tredjedel av landets drygt 18 miljoner röstberättigade invånare deltar.

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.