Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kritik mot Trump efter honnör till nordkoreansk general

00:21. Vanligtvis gör inte amerikanska presidenter honnör när de träffar militära tjänstemän i icke allierade nationer. Men när Donald Trump hälsade på en nordkoreansk general i samband med toppmötet i Singapore gjorde han precis så. Nu får han ta emot kritik.

Vanligtvis gör inte amerikanska presidenter honnör när de träffar militära tjänstemän i icke allierade nationer. Men när Donald Trump hälsade på en nordkoreansk general i samband med toppmötet i Singapore gjorde han precis så. Nu får han ta emot kritik.

Det är nyligen släppta bilder från nordkoreansk tv som visar händelsen. Donald Trump befinner sig i ett rum med Kim Jong-Un och flera medlemmar ur Kims delegation. 

Den amerikanske presidenten går laget runt och skakar hand. Väl framme vid den fullt uniformerade generalen ser han först ut att sträcka fram handen. Då gör generalen honnör varpå Trump besvarar den innan de båda skakar hand.

John Kirby, en militär och diplomatisk analytiker för CNN är inte imponerad av Trumps agerande.

– De (nordkoreanerna) kan se ett propagandavärde här och detta är i grund och botten de som visar upp vilken grad av aktning och respekt som Trump har visat dem och deras militära ledare. Enligt protokollet var det olämpligt av honom att göra det, och nu har han direkt spelat med i Nordkoreas propaganda om deras legitimitet på världsscenen, säger John Kirby till CNN. 

Kirby anser att den lämpliga saken att göra vore att nicka när generalen gjorde honnör, för att sedan skaka hans hand.  

Den demokratiske senatorn Chris Van Hollen är hård i kritiken mot Trump. Han skriver på Twitter att det inte är någon överraskning att Nordkorea använde landets president för deras propagandakampanj. 

Även Trumps företrädare Barack Obama har fått kritik när han har hälsat på utländska ledare. 2009 bugade han för kejsare Akihito av Japan. Något som kritiker menar visade prov på svaghet.

Samma år bugade Obama även för Saudiarabiens kung Abdullah. Något som bland annat Trump kritiserade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.