Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kritikstorm mot Twitter efter Trumps bombhot

Donald Trump och Kim Jong-Un.
Donald Trump och Kim Jong-Un. Other: KCNA/Nicholas Kamm/AFP

En storm av kritik riktas mot Twitter efter att Donald Trump än en gång använt plattformen för att komma med hot om kärnvapenkrig. Twitters användarregler säger tydligt att det inte är tillåtet att hota med våld, men ändrades nyligen så att undantag gäller för regeringar.

På Twitter blir användare ofta avstängda för våldshot. Verbala trakasserier kan räcka för att bli bannlyst. Donald Trump har vid flera tillfällen använt Twitter för att hota Nordkorea med kärnvapenattacker. Efter att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un sagt att han har en knapp som kan avfyra kärnvapen på sitt skrivbord svarade Trump på Twitter: “Jag har också en kärnvapenknapp, men den är mycket större och mer kraftfull än hans, och min knapp funkar!”.

En storm av protester har mött Twitter sedan dess, då allt fler ifrågasätter varför Trump får fortsätta använda plattformen. Ett kärnvapenkrig med Nordkorea skulle sannolikt döda mellan en miljon och 25 miljoner människor, enligt olika bedömningar för hur kriget kan utvecklas. Kraven ökar på Twitter att bannlysa Donald Trump från plattformen. PJ Vogt, som driver en populär podcast om teknik, sade efter Trumps Twitter-meddelande att plattformen “borde bannlysa Trump omedelbart”. I en artikel för The Atlantic kallar journalisten Conor Friedersdorf Trumps Twittermeddelande för “historiens mest ansvarslösa tweet”. Även CNN:s mediekritiker Brian Stelter ifrågasatte varför Twitter låter Trump fortsätta.

Under natten samlades demonstranter utanför Twitters högkvarter i San Francisco, där de projicerade texten “Jack är medskyldig” på byggnadens fasad, ett budskap riktat mot Twitters grundare Jack Dorsey, för att han inte gjort mer för att hindra Trump från att använda plattformen för livsfarliga hot. Organisationen bakom demonstrationen, Resistance SF, hävdade i ett meddelande att Twitter bryter mot sina egna regler för att “förstärka budskapet från en dåre”. De kräver att Jack Dorsey antingen måste avgå, eller bannlysa Trump.

Twitter ändrade nyligen användarreglerna så att regeringar och statliga myndigheter inte omfattas av regeln som säger att den som kommer med hot om våld blir bannlyst. Motiveringen var att dessa budskap har ett klart nyhetsvärde. Beslutet har inte oväntat mött högljudd kritik. Det här är långt ifrån den enda kontroversen som drabbat Twitter under vintern. I slutet av december dödade polisen i Kansas en oskyldig man, efter att en Twitter-användare ringt in ett falskt hot till polisen. Twitter-användaren, som kallade sig Swautistic, var en del av en mörk subkultur på Twitter som använder plattformen för att ta betalt för sådana uppdrag.

I en intervju med Washington Post sade Swautistic att han livnär sig på att orkestrera den sortens attacker. Metoden kallas “swatting”, efter de särskilda polisstyrkor, SWAT, som kallas in vid våldsamma situationer i USA. Swautistics konto har sedan dess stängts av, men Twitter får konsekvent kritik för att vara oerhört långsamma i hanteringen av våld, hot och trakasserier. Enligt flera källor nära företaget har de bara ett fåtal personer som jobbar med att hantera trakasserier och stänga av hotfulla användare, vilket innebär att många som kommer med dödshot får fortsätta. Det tycks nu även gälla USA:s president.

Oron över hur Trump hanterar Twitter är landsomfattande i USA. I en opinionsmätning av The Economist nyligen sade 59 procent att de var bekymrade över hur Trump använder Twitter.

Läs mer: ”Min knapp är mycket större”

Läs mer: Trumps mardröm kan vara på väg mot senaten

Läs mer: ”Trumps systematiska lögner påminner om rysk propaganda”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.