Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kritiserad-morrison-angrar-sin-hantering-av-branderna/

Världen

Kritiserad Morrison ångrar sin hantering av bränderna

Australiens premiärminister Scott Morrison. Foto: James Ross/AFP

Australiens hårt kritiserade premiärminister Scott Morrison ångrar hur han har hanterat bränderna som rasar i landet. Nu lovar han fler åtgärder från regeringen för att möta den globala uppvärmningens effekter.

– Vi har fått längre, varmare och torrare somrar. Det beror uppenbarligen på klimatförändringen, säger Morrison i en tv-intervju med ABC Insider.

Sedan markbränderna bröt ut i september har kritiken mot landets premiärminister tilltagit i takt med att katastrofen har växt. Tusentals australier har fått se sina hem brinna upp och minst 28 människor samt runt en miljard djur har mist livet. 

I en tv-intervju med ABC Insider på söndagen tillstod Scott Morrison att han och regeringen kunde ha hanterat krisen bättre. 

– Vi kunde ha gjort vissa saker annorlunda men det viktiga är hur vi agerar nu och framåt, säger han.

Morrison har bland annat blivit hårt ansatt och även utbuad av ortsbor när han besökt brandskadade samhällen i delstaterna New South Wales och Victoria, som är värst drabbade. Invånarna har krävt mer resurser från staten för såväl brandkår som återuppbyggnaden av sina hem. 

I intervjun kommenterade premiärministern kritiken:

– Det här är känsliga och känslomässiga områden. Men premiärministrar är också av kött och blod i hur de interagerar med dessa människor.

Många anser att regeringen borde ha satt in hjälp tidigare i de drabbade delstaterna för att hejda utvecklingen. Men Morrison hävdar att regeringen inför årets brandsäsong inte hade fått någon information från brandmyndigheterna att situationen var värre än tidigare år. 

– Vi lyssnade på brandmyndigheternas prognoser och det fanns ingen indikation på att årets bränder skulle bli så omfattande när de bröt ut i höstas, säger han till ABC. 

Samtidigt säger Morrison att det finns skäl att se över om staten ska ta ett större och tidigare ansvar för räddningsinsatser vid naturkatastrofer som markbränder. Årets scenario kan vara ”det nya normala”. Han kommer därför att tillsätta en offentlig utredning som ska granska landets brandkris. 

– Det finns läxor att lära här, säger Scott Morrison i intervjun. 

Kritiken har även gällt klimatförändringen, som många menar att Australiens regering inte vidtar tillräckliga åtgärder för att möta. Enligt experter kan det varmare klimatet öka terrängbrändernas intensitet, längd och omfattning. I intervjun försvarade premiärministern regeringens strategi, som han hävdar har tagit hänsyn till effekterna av klimatförändringar. 

– Vi tar frågan på allvar och vi kommer att leva i ett annat klimat i framtiden och behöver förbereda oss för det när vi bygger bostäder och för infrastruktur.

Men för att tackla utmaningen och minska koldioxidutsläppen krävs en ”global lösning”, menar Morrison. Australien lovade i Parisavtalet att minska landets koldioxidutsläpp med 28 procent jämfört med 2005 års nivå. Premiärministern är inte främmande för att höja ribban ytterligare. 

Men att införa en koldioxidskatt är däremot inte aktuellt. Det skulle kunna äventyra arbetstillfällen, ekonomin och leda till ökade elpriser, enligt Morrison.

I veckan lovade Morrison att staten ska bistå med 2 miljarder australiska dollar (13 miljarder kronor) de närmaste två åren till återuppbyggnad efter bränderna. Nu meddelade han att regeringen även har skjutit till 76 miljoner australiska dollar (cirka 530 miljoner kronor) till speciella center där brandoffer eller brandmän erbjuds gratis stöd och hjälp att hantera kortvarig trauma. 

Läs mer: Bränderna rasar i Australien – men detta är bara början

Läs mer: Pressad Morrison lovar miljarder till återuppbyggnad