Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kritiserad reform röstades igenom i Polen

Demonstranter utanför presidentpalatset i Warzsawa den 18 juli.
Demonstranter utanför presidentpalatset i Warzsawa den 18 juli. Foto: Adam Chelstowski/AFP

Med 235 röster mot 192 har Polens parlament röstat igenom en lag som ger regeringen kontroll över rättsväsendet. EU-kommissionen hotade på onsdagen med att ta ifrån Polen dess rösträtt om lagen gick igenom.

Den polska oppositionen har betecknat den nya lagen som ett sätt för det styrande konservativa partiet Lag och rättvisa, PIS, att cementera sin makt.

Från talarstolen i Sejmen, parlamentets underhus, har det talats om diktatur och slutet för demokratin i Polen.

PIS har egen majoritet i parlamentets båda kamrar, och förslaget väntas redan i morgon röstas igenom även i senaten. Därefter väntas president Andrzej Duda – som är lojal med PIS – skriva under den.

Förslaget kommer att innebära att samtliga ledamöter i Högsta domstolen får sparken, för att sedan ersättas av domare som godkänns av presidenten.

Jaroslaw Kaczynski, PIS-ledaren som i praktiken styr Polen, motiverar reformen med att rättsväsendet arbetar för långsamt och att det är ”moraliskt korrupt”. Han har upprepade gånger anklagat domarkåren för att vara ”postkommunister”.

Utanför Sejmen i centrala Warszawa står kravallutrustade poliser bakom metallbarrikader. Livesändningar på nätet visar hur liggande demonstranter visar sitt missnöje genom att sparka på barrikaderna.

Protestmarscher har hållits varje dag den senaste veckan, både i Warszawa och andra polska städer, och på torsdagskvällen väntas tiotusentals komma till Sejmen.

På onsdagen uttryckte EU-kommissionen skarp kritik mot Polens regering och krävde att reformen av rättsväsendet dras tillbaka. Kommissionens andreman Frans Timmermans sa att man var ”mycket nära” att aktivera artikel 7 i EU-fördraget – en paragraf som straffar medlemsländer, bland annat genom att dra in deras rösträtt.

• Läs även Ingmar Nevéus: Ett klart steg i auktoritär riktning

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.