Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kubansk kongress i nationell sjönöd

Antingen byter vi kurs eller så sjunker vi, varnar Kubas president Raul Castro inför helgens partikongress – den första på 14 år. Det nya ska antas, utan att de gamla ledarna försvinner.

Nostalgi ska det bli gott om när först 50-årsminnet av segern vid Grisbukten ska firas med en rejäl militärparad på lördagen. Och ännu mer om det sedan också blir som många tror: att 84-årige revolutionshjälten Fidel Castro avtackas och får lämna sin formella post som förstesekreterare i Kubas kommunistparti (PCC).

I praktiken lämnade den sjuklige Fidel över redan 2006 till nu 79-årige lillebrodern Raul. Det är Rauls politiska och ekonomiska planer som kongressen nu ska anta som landets nya linje.

Raul Castro har de senaste åren allt mer lättat på planekonomin för att försöka få ordning på den usla ekonomiska situationen. Fler områden har öppnats för privatföretag, många förmåner och subventioner har slopats och mängder av statsanställda har fått sparken.

Något generationsskifte väntar dock inte. Enligt Raul Castro är det de äldres ”plikt att rätta till de misstag som gjorts”. Nyfikenheten är ändå stor kring om några framtida ledare kan skönjas i den centralkommitté som ska väljas.

– Håll utkik efter nya ansikten – om det syns några. Generellt sett har regeringar och politiska ledningar genom hela regionen, inte bara Kuba, visat sig vara nästan genetiskt inkapabla att förnya sig själva inifrån, säger analytikern Christopher Sabatini på tankesmedjan Americas Society till Reuters.

Kongressen hålls exakt 50 år efter det att 1 400 exilkubaner, beväpnade av CIA, misslyckades kapitalt med att störta de revolutionärer under Fidel Castro som två år tidigare tagit makten från diktatorn Fulgencio Batista. Landstigningen vid Bahia de Cochinos – Grisbukten – den 17 april 1961 slogs tillbaka fullständigt.

En av dem som var med och slogs är nu 71-årige Arcadio Gomez i Havanna som fortfarande hoppas att gamla ideal ska segra.

– Många människor har levt på att stjäla. Killen som säljer pizza köper mjöl från bagaren som stjäl från staten. Nu måste folk betala för licenser och skatter. Vi får väl se hur det går för Raul. Låt oss hoppas att de unga i dag inte sviker revolutionen, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.