Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Kulan kan ha varit polisens”

Den kula som uppgavs ha avlossats mot polisen innan Mark Duggan sköts i London i torsdags kan ha kommit från ett av polisens vapen. Det skriver brittiska Guardian på nätet.

När 29-årige Mark Duggan sköts ihjäl av polisen i torsdags sade polisen att skott först hade avlossats från den bil Duggan färdades i och att polisen därefter besvarade elden.

Den polisman som besköts hade skyddats av sin polisradio, som träffats av kulan.

Kulans ursprung ifrågasätts nu. Enligt Guardian kan kulan som träffade polismannens polisradio ha kommit från ett av polisens vapen.

Det pågår fortfarande tekniska undersökningar av kulan. Guardian har uppgifter om att de första testen pekar mot att den är av en typ som polisen använder.

Dessa kulor ska vara av en speciell sort som inte passerar genom ett objekt som träffas.

Uppgifter om att Duggan redan skulle ha lagt ifrån sig sitt vapen när han sköts spred sig enligt Daily Mail snabbt på internet på söndagen och har spätt på oron. Det finns också uppgifter om att vapnet låg i en strumpa, vilket skulle utesluta att han hade skjutit.

Den kommission som utreder händelsen, IPCC, såg sig enligt Daily Mail tvingad att förneka att 29-åringen ”mördades”.

29-åringens bror Shaun Hall sade på söndagen Duggan aldrig skulle ha skjutit mot polisen.

– Min bror är inte den sortens människa. Han är inte så dum att han skjuter mot polisen, sade Shaun Hall enligt Daily Mail.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.