Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 04:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kuppforsoket-i-venezuela-kan-spela-maduro-i-handerna/

Världen

Henrik Brandão Jönsson: Kuppförsöket i Venezuela kan spela Maduro i händerna

Venezuelanska säkerhetsstyrkor patrullerar det område där en båt som påstås ha använts vid ett kuppförsök ligger förtöjd.
Venezuelanska säkerhetsstyrkor patrullerar det område där en båt som påstås ha använts vid ett kuppförsök ligger förtöjd. Foto: Matias Delacroix/AP

Två amerikanska legosoldater greps i Venezuela när de försökte ta sig in i landet sjövägen för att gripa landets diktator Nicolás Maduro. Regimen har fått den gisslan den länge velat ha, säger DN:s Henrik Brandão Jönsson.

Rör det sig om ett kuppförsök?

– I slutet av mars utlovade utrikesdepartementet i USA en belöning på 150 miljoner kronor till den som kan gripa Venezuelas diktator Nicolás Maduro och föra honom till USA, där han ska ställas inför rätta anklagad för kokainsmuggling. En av dem som är intresserad av att få belöningen är den amerikanske militärveteranen Jordan Goudreau som driver ett säkerhetsföretag i Florida. I ett videoklipp från i söndags erkänner han att han planerat invasionen och att två av hans män har gripits. Maduro anklagar USA:s regering för att ligga bakom kuppförsöket och har visat upp de amerikanska medborgarnas pass i tv och sagt att de ”trodde de var Rambo”.

Vad var det som gick fel?

– Även om Venezuela är ett land som står vid ruinens brant är deras säkerhetstjänst intakt. Regimen kan luta sig tillbaka mot den kubanska säkerhetstjänsten som infiltrerat motståndet mot Kuba och Venezuela i Florida. Deras spioner fick säkerligen reda på planerna i förväg och kunde förvarna regimen i Venezuela. När de två amerikanarna och elva andra personer försökte ta sig i land med fiskebåtar väntade militären på dem. Åtta personer ska ha skjutits till döds, men uppgifterna är inte bekräftade. Maduros högra hand, den efterlyste Diosdado Cabello som beskrivs som ledare för regimens kokainkartell, har lagt upp ett filmklipp som föreställer maskerade män som vinschar upp de tillfångatagna amerikanska legosoldaterna till en helikopter.

Vad innebär gripandet?

– Nu har regimen i Venezuela fått den gisslan den länge velat ha. Att ha två amerikanska medborgare i fängelse gör att regimen har något att förhandla om med USA i framtiden. Maduro påstår att männen ingår i en konspiration som utgår från oppositionsledaren Juan Guaidó, som utropat sig till Venezuelas president och stöds av ett 60-tal länder, däribland Sverige. Juan Guaidó tvivlar på regimens version och menar att Maduro använder kuppförsöket för att flytta fokus från flera våldsamma händelser de senaste dagarna. Venezuelas huvudstad Caracas har skakats av uppgörelser mellan olika kriminella gäng och i ett fängelse har interner gjort uppror med dödlig utgång.