Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 07:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kurder-fruktar-turkisk-attack-ser-inget-annat-val-an-att-forsvara-sig/

Världen

Kurder fruktar turkisk attack: ”Ser inget annat val än att försvara sig”

Protester i staden Qamishli. Foto: Delil Souleiman/AFP

Chock, ilska och rädsla. 

Invånarna vid den syrisk-turkiska gränsen fruktar en turkisk attack efter beskedet att Vita huset drar tillbaka trupper från norra Syrien. Det säger frilansjournalisten Khabat Abbas i gränsstaden Qamishli.

– De är inriktade på att försvara sig eftersom de inte ser något annat val.

TT Text

I söndags meddelade Vita huset att USA-styrkor ”inte längre kommer att befinna sig i närområdet” i kurdkontrollerade delar av norra i Syrien, i stället ska Turkiet flytta trupper längre in i landet.

Hittills har den kurddominerade milisen Syriska demokratiska styrkorna (SDF), som kontrollerar nordöstra Syrien, varit amerikanernas pålitligaste partner i kampen mot terrorgruppen IS.

USA har nu dragit tillbaka mellan 50 och 100 soldater från den turkiska gränsen i norra Syrien, som tidigare fungerat som en buffert mellan turkiska styrkor och den kurdiskledda SDF-milisen.

Alla förberedelser är klara för en turkisk militäroffensiv i nordöstra Syrien, enligt Turkiets utrikesdepartement. Offensiven handlar om att trycka kurdiska styrkor bort från gränsen. Turkiet anser att SDF har kopplingar till den terrorstämplade PKK-gerillan. 

– Och den turkiska regeringen betraktar PKK som en än värre organisation än IS, säger Bitte Hammargren vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Nu fruktar befolkningen attacker, berättar frilansjournalisten Khabat Abbas som bor i staden Qamishli vid den syrisk-turkiska gränsen. 

– När människor såg Trumps tweet om trupptillbakadragandet gick de ut på gatorna och protesterade. Människor var chockade, arga och rädda. De försökte hindra amerikanerna att lämna området och bildade en mänsklig kedja längs gränsen, men de lämnade oss ändå, säger hon.

Men efter Trumps tweet, där han hotade att förstöra Turkiets ekonomi om landet gjorde övertramp i Syrien, lugnade människor ned sig, berättar Khabat Abbas över telefon. 

– När amerikanska senatorer och kongressledamöter sade att de satte sig emot det här kände de sig bättre, säger hon och syftar på stadens invånare.  

Bild 1 av 2 Khabat Abbas är journalist i gränsstaden Qamishli.
Foto: Privat
Bild 2 av 2 Protester i staden Qamishli.
Foto: Delil Souleiman/AFP

Enligt Khabat Abbas fruktar människor en attack mot SDF – men även mot civila: 

– De tror inte att Turkiet kan skilja mellan SDF:s militär och civila. De är inriktade på att försvara sig eftersom de inte ser något annat val. 

Khabat Abbas är också rädd för att trupptillbakadragandet kan leda till att IS-anhängare får möjlighet att omorganisera sig och försöka upprätta en ny islamisk stat.

Samtidigt har Turkiet sagt att man vill återbörda upp till två miljoner syriska flyktingar, som flytt till landet, till ett område i norra Syrien för att upprätta det president Erdogan kallar för en säker zon.

De syriska flyktingar i Turkiet som Erdogan vill flytta är primärt sunniaraber som kommer från andra delar av Syrien. Det skulle kunna leda till att syriska kurder trängs bort. I praktiken skulle det betyda en etnisk rensning, enligt Bitte Hammargren på FOI.

Khabat Abbas menar att flyktingarna huvudsakligen har sitt ursprung i Aleppo, Hama och Idlib och befarar att återbördandet av syriska flyktingar ska störa demografin i området. Hon ser det också som en form av etnisk rensning.

– Det här betyder att vi kommer att bli en minoritet i vår region igen. 

Khabat Abbas stöder SDF, dessutom stred hennes bror för milisen innan han dödades i kampen mot IS. Det, i kombination med att hon är kvinna och journalist, gör henne till ett extra utsatt mål, menar hon.

– De riktar specifikt in sig på familjer som strider för SDF.

Läs mer: 

USA ger Turkiet fritt spelrum i norra Syrien

Turkiet: Vi är förberedda för militär insats i Syrien 

Humanitära läget oroar FN inför turkisk invasion