Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kurdisk grupp tar på sig blodig attack i Ankara

28 personer dödades när flera bussar med militär personal sprängdes på onsdagen vid ett attentat i Turkiets huvudstad Ankara.
28 personer dödades när flera bussar med militär personal sprängdes på onsdagen vid ett attentat i Turkiets huvudstad Ankara. Foto: AP

En kurdisk militant grupp tar på sig sprängdådet mot bussarna med militärer i Turkiets huvudstad Ankara i onsdags då 28 personer dog och minst 61 skadades.

Bombdådet utfördes mot flera bussar med militär personal när dessa var på väg nära en militär anläggning i centrala Ankara.

På fredagen tog en militant kurdisk grupp på sig dådet och skriver på sin webbplats att morden var ett svar på Turkiets president Recep Tayyip Erdogans politik, skriver nyhetsbyrån Reuters.

TAK säger också att man kommer att utföra flera attacker.

Gruppen, Kurdistan Freedom Hawks, TAK, säger att president Erdogan manipulerar andra länder mot det kurdiska folket.

TAK har tagit avstånd från seperatistorganisationen Kurdistans arbetarparti, PKK, och kallat dess aktioner för ”humana” och har tidigare tagit på sig en rad dödliga attacker mot mål i Turkiet. Gruppen betecknas som en terrororganisation av USA.

Enligt Reuters var bombattacken i Ankara en hämnd för situationen i staden Cizre i sydöstra Turkiet. Turkisk militär har under den senaste tiden dödat hundratals kurder i militära operationer i staden.

”Varje dag dödas dussintals oskyldiga människor av Erdogans fascistiska gäng”, skriver gruppen på sin webbplats.

TAK har tidigare tagit på sig attacken mot turkiska soldater i staden Diyarbakir den 18 februari då sex personer dog.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.