Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kurdisk milis ansluter sig ”fullt ut” till vapenvila

En turkisk soldat på post i staden Akcakale, intill gränsen mot Syrien, betraktar YPG-milisens vajande flagga över syriska grannstaden Tal Abyad.
En turkisk soldat på post i staden Akcakale, intill gränsen mot Syrien, betraktar YPG-milisens vajande flagga över syriska grannstaden Tal Abyad. Foto: Lefteris Pitarakis / AP

Den syrienkurdiska YPG-milisen, som strider mot bland annat Islamiska staten (IS) och rebellgrupper i nordvästra Syrien, ansluter sig till den vapenvila som USA och Ryssland söker driva igenom i Syrien. YPG förbehåller sig dock rätten att slå tillbaka om dess styrkor utsätts för attacker.

Det uppgav Redur Xelil, talesperson för milisen, för nyhetsbyrån Reuters på onsdagen. Han ser planen för att tysta vapnen i det krigsplågade Syrien som ”mycket viktig” och säger att YPG ska ”ansluta sig till den fullt ut”.

Den kurdiska milisen är en viktig allierad till den USA-ledda koalitionen av stater som bekämpar IS i Syrien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.