Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kurdiskt firande i väntan på valresultatet

Firande på gatorna i Kirkuk.
Firande på gatorna i Kirkuk. Other: Ahman al-Rubaye/AFP

ERBIL. Fyrverkerier, tutande bilar och firande kurder samlades längs Erbils gator under måndagskvällen i väntan på resultatet av folkomröstningen.

- Detta är ett viktigt ögonblick för oss kurder, säger Keya Izol, ordförande för Kurdiska föreningen i Sverige som rest till de kurdiska delarna av Irak för att stötta folkomröstningen.

Runt 100 kurder med svenskt medborgarskap samlades under måndagskvällen på ett av hotellen i Erbil för att fira att folkomröstningen om självständighet har genomförts trots att många förutspått att det skulle skjutas upp.

– Vi är stolta över att detta har genomförts på ett bra och fredligt sätt, säger Keya Izol som vanligtvis är lärare i Huddinge.

Han fortsätter:

– Det är klart att det finns spänningar men jag hoppas vi får en möjlighet visa att vi kan bli en stabiliserande faktor i regionen.

Fortfarande sent under måndagskvällen väntade många på resultatet av folkomröstningen om självständighet för Kurdistan i norra Irak. Eller egentligen inte på resultatet utan på reaktionerna efter resultatet.

– Vi hoppas det ska bli fredligt men jag tror bara detta är i början av något, säger Mohammed Rasool från Kirkuk.

Resultatet av folkomröstningen behöver inte offentliggöras på 72 timmar men de flesta tror att det ska komma långt tidigare.

Under tiden höjs brösttonerna från grannländerna. Turkiet och Irak har kallat folkomröstningen illegal och tränar tillsammans militärt på gränsen. Turkiet har dessutom stängt markgränserna och kallat hem sina medborgare. Iran har stoppat alla flyg till och från de kurdiska regionerna. Irakiska parlamentet har röstat ja för att sända trupper till norra Irak om folkomröstningen leder till sammandrabbningar kommande dagar och krävt kontroll över alla gränser samt flygplatserna.

Läs även: Dags för historisk folkomröstning om ett självständigt Kurdistan

Den politiska stämningen smittar av sig på marken. I staden Kirkuk infördes utegångsförbud under måndagskvällen och det var en sammandrabbning i Tuz Khurmatu som ligger på gränsen till Irak. Minst en peshmergasoldat dödades.

Men för många kurder är det fortfarande en högtidens dag, en dag som kommer skrivas in i historieböckerna.

– Vi har drömt om detta i 100 år och nu närmar vi oss vår dröm, säger Mohammed Rasool. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.