Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 15:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kurz-mot-seger-i-osterrike/

Världen

Sebastian Kurz mot seger i Österrike

Bild 1 av 2 ÖVP-ledaren Sebastian Kurz och hans flickvän Susanne Thier röstade i Wien.
Foto: Georg Hochmuth/AFP
Bild 2 av 2 Jubel på mittenkonservativa ÖVP:s valvaka i Wien.
Foto: Michael Sohn/AP

Sebastian Kurz mittenkonservativa parti ÖVP går mot en storseger i det österrikiska valet, enligt flera vallokalsundersökningar. ÖVP får mer än en tredjedel av rösterna. Valets stora förlorare är högerpopulistiska FPÖ.

Vallokalerna stängde klockan 17 och enligt de första prognoserna får ÖVP i särklass flest röster, 38,7 procent enligt vallokalsundersökningen från Servus TV. Det är en ökning med ungefär 7 procentenheter från valet för två år sedan.

Socialdemokratiska SPÖ får 22,4 procent, partiets sämsta resultat någonsin.

Högerpopulistiska FPÖ, som ingick i den tidigare regeringen, ser ut att bli valets stora förlorare. Medett jättetapp på runt 10 procentenheter hamnar partiet på 16,4 procent, enligt Servus TV. 

Miljöpartiet De Gröna ser ut få 12,8 procent, en ökning med 10 procentenheter, Miljöpartiet åkte ur nationalrådet helt och hållet i valet för två år sedan – men kommer nu tillbaka som landets fjärde största parti. 

 Marknadsliberala Neos får 7,4 procent.

Vallokalsundersökning från etermediebolaget ORF och institutet Arge, som delvis bygger på räknade röster, visar ett liknande resultat.

33-årige Sebastian Kurz kan därmed fortsätta som förbundskansler men hans parti kan inte bilda regering på egen hand. Efter De Grönas framryckning nämns partiet som en tänkbar kungamakare och koalitionspartner. Till österrikisk tv säger partiledaren Werner Kogler att det krävs ”radikala förändringar” från Kurz sida för att sådan lösning ska bli aktuell,

– Vi behöver en signal om en helomvändning, säger Werner Kogler.

FPÖ-ledaren Norbert Hofer säger till österrikiska medier att han bedömer att partiet inte kommer att delta i några koalitionssamtal efter det svaga resultatet, skriver Reuters .

– Vi förbereder oss för opposition.

Det var FPÖ:s dåvarande partiledare Heinz-Christian Strache hade huvudrollen i den så kallade Ibizaffären som fick Österrikes regering på fall i maj och ledde fram till söndagens nyval. 

De hemliga inspelningarna från en lyxvilla på Ibiza visade hur vicekansler Heinz-Christian Strache var beredd att sälja ut landets intressen till den han trodde var en släkting till en rysk oligark. I utbyte mot offentliga kontrakt hoppades Strache, som då var partiledare för det högernationalistiska partiet FPÖ, få hjälp i den stundande valrörelsen av ryska pengar.  

Sedan 1940-talet, efter andra världskrigets slut, har Österrike oftast styrts av storkoalitioner mellan ÖVP och SPÖ. De senaste åren har det politiska läget i landet varit mer turbulent och styrkeförhållandet mellan de forna storpartierna är nu kraftigt förändrat.

Läs mer. 

Därför kan minderåriga avgöra valet i Österrike

Det här handlar valet i Österrike om

Så vände Österrikes politiska underbarn skandalen till segertåg