Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kurz-pa-fallrepet-infor-misstroendeomrostning/

VÄRLDEN

Österrikes förbundskansler Kurz förlorade misstroendeomröstningen

Sebastian Kurz höll ett anförande i det österrikiska parlamentet strax innan misstroendeomröstningen på måndagen.
Sebastian Kurz höll ett anförande i det österrikiska parlamentet strax innan misstroendeomröstningen på måndagen. Foto: Alex Helada/AFP

WIEN. Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz och hans regering förlorade omröstningen i parlamentet på måndagen. Därmed kommer de att tvingas avgå.

Efter söndagens historiska valseger firades Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz som en rockstjärna. Men hans dagar som landets ledare är räknade.

Klockan 16.15 på måndagen röstade parlamentet med SPÖ och FPÖ för att fälla Kurz och hans regering. Därmed kommer landets president att befria regeringen och förbundskanslern från sina uppgifter. Något som kommer att ske inom de närmaste dagarna.

Sebastian Kurz strax innan misstroendeomröstningen på måndagen.
Sebastian Kurz strax innan misstroendeomröstningen på måndagen. Foto: Alex Halada/AFP

Mindre än ett dygn tidigare visste jublet inga gränser när söndagens valresultat lästes upp på ÖVP:s valvaka i centrala Wien. Efter att Ibizaaffären fått regeringen på fall och kastat in landet i en regeringskris var valutgången helt oviss. Skulle väljarna straffa eller belöna den unge förbundskanslern som bjudit in skandalpartiet FPÖ i regeringen?

Resultatet visade entydigt att Kurz hade vunnit på krisen. Med omkring 35 procent av rösterna ledde han sitt mitten-konservativa parti till ett historiskt bra valresultat. ”Kansler Kurz!, Kansler Kurz!” skanderade anhängarna entusiastiskt när 32-åringen anlände till valvakan.

Lina Lund: Kurz klar vinnare på ”Ibizaaffären”

Men mindre än ett dygn senare tvingas Kurz alltså bort som förbundskansler.

Sebastian Kurz hälsade på sina anhängare under gårdagen då han gjorde ett uttalande efter EU-valet i Österrike, 26 maj 2019.
Sebastian Kurz hälsade på sina anhängare under gårdagen då han gjorde ett uttalande efter EU-valet i Österrike, 26 maj 2019.

Det största oppositionspartiet Socialdemokraterna SPÖ, meddelade redan på söndagskvällen att de avser att försöka fälla hela regeringen.

– Vi behöver en stabil lösning fram till nyvalet, sade SPÖ-ledaren Pamela Rendi-Wagner.

Under debatten i parlamentet sa SPÖ:s Michael Hammerl Kuntzl, med adress Sebastian Kurz:

– Nu är det nog!

Ämnen i artikeln

Österrike
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt