Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kuwait kallar hem Teheranambassadör

Ännu ett arabland vidtar nu diplomatiska proteståtgärder mot Iran: Kuwait kallar hem sin Teheran-ambassadör. Beslutet att bryta banden med Iran påverkar inte Saudiarabiens fredsansträngningar i Syrien och Jemen, hävdar det saudiska FN-sändebudet.

Saudiarabien, Bahrain och Sudan har brutit de diplomatiska förbindelserna helt med det shiamuslimskt dominerade Iran, medan Förenade arabemiraten likt Kuwait har kallat hem sin ambassadör. Det är ländernas svar på att den saudiska ambassaden i Teheran sattes i brand av demonstranter i lördags.

Det var i sin tur en protest mot avrättningen i Saudiarabien av bland andra den shiamuslimske ledaren och regimkritikern Nimr al-Nimr. Internationella bedömare befarar att krisen mellan de båda ärkefienderna grusar hoppet om en fredlig utveckling i krigens Syrien och Jemen. Iran och Saudiarabien står i båda länderna på motsatta sidor i konflikterna. Men Saudiarabiens FN-ambassadör Abdallah al-Muallimi försöker nu dämpa omvärldens farhågor.

– Från vår sida får det ingen effekt, eftersom vi kommer att fortsätta att arbeta mycket hårt för att stödja fredsansträngningarna i Syrien och Jemen, hävdade al-Muallimi inför journalister i FN-högkvarteret enligt internationella medier.

Han fortsatte med en känga till Teheran:

– Inte heller innan de diplomatiska förbindelserna bröts var iranierna särkskilt stöttande, inte särskilt positiva till fredsansträngningarna, sa han.

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura besöker i dagarna Riyad och Teheran i hopp om försäkringar att de tillkämpade framgångarna i fredsprocessen inte hotas av den uppblossade krisen. Enligt planen ska samtal mellan den syriska regimen och oppositionen inledas i Genève den 25 januari.

I ett brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon försvarar Saudiarabien rättsprocesserna som ledde fram till 47 människor avrättades – fyra shiamuslimer och 43 påstådda al-Qaidamedlemmar. Rättegångarna mot dem var rättvisa och följde lagen, understryker den saudiska FN-delegationen enligt Reuters. Delegationen "beklagar djupt" att Ban Ki-Moon ifrågasatt att rättegångarna inte genomförts på ett korrekt sätt.

FN:s säkerhetsråd fördömer i ett uttalande skarpt angreppen mot den saudiska ambassaden i Teheran och en liknande attack mot ett saudiskt konsulat i Mashhad. I uttalandet manas alla parter att "upprätthålla dialog och vidta åtgärder för att minska spänningar i regionen". Avrättningarna i Saudiarabien nämns inte. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.