Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 13:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/kvinna-och-hennes-barn-dog-i-mensexil/

Världen

Kvinna och hennes barn dog i ”mensexil”

01:33. Mensplainer – Så ser världen på mens

En kvinna och hennes två små söner har dött i en isolerad by i Nepal. Lokala myndigheter misstänker att dödsfallen är en följd av en urgammal tradition där kvinnor tvingas bort från sina hem för att bo i hyddor under tiden de menstruerar. 

Ivan Solander
Rätta artikel

Kvinnan som var 35 år gammal hittades tillsammans med sina söner i en hydda i närheten av hennes familjs bostad, skriver nyhetsbyrån AP. Enligt dem ska de döda ha hittats av familjemedlemmar på onsdagsmorgonen lokal tid.

Chetraj Baral, chefsadministratör för polisen i Bajura-distriktet i nordvästra Nepal säger till AP att dödsorsaken misstänks vara rökförgiftning eftersom de kalla temperaturerna i bergen gjorde att de avlidna tvingades elda i hyddan för att hålla värmen.

Enligt honom ska den lilla hyddan knappt ha rymt de tre avlidna personerna och att deras kläder delvis varit sönderbrända när kropparna hittades.

AP rapporterar att utredare är på väg till den avskärmade byn och att chefsadministratören Chetraj Baral för diskussioner med åklagare angående huruvida familjen ska åtalas för sin inblandning i de tragiska dödsfallen. De avlidnas kroppar har skickats till ett närliggande sjukhus för att obduceras.

Regeringen kommer enligt AP att skicka medarbetare till den avlägsna regionen för att utbilda lokalbefolkningen i vad lagen säger om traditionen. 

Sedan 2005 är det i Nepal förbjudet att tvinga menstruerande kvinnor i exil efter ett beslut i Högsta domstolen, men traditionen kriminaliserade inte förrän förra året. Straffet för någon som begår ett sådant brott är upp till tre månaders fängelse eller böter på 3.000 rupier, vilket motsvarar knappt 240 svenska kronor.

Traditionen praktiseras enligt AP fortfarande i stora delar av Nepal, främst i de västra delarna av Himalaya, där tvingas många kvinnor lämna sina hem för att istället bo i ohygieniska, kalla och osäkra hyddor när de menstruerar.

Under tiden i exil riskerar kvinnorna att bli sjuka av kylan och de dåliga levnadsförhållandena, att bli attackerade av vilda djur, eller att bli utsatta för sexuella övergrepp.