Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kvinna överbord från Vikingfärja

Den saknade kvinnan föll över bord från Viking Lines färja ”Rosella”.
Den saknade kvinnan föll över bord från Viking Lines färja ”Rosella”. Foto: Maja Suslin/TT

En kvinna föll vid 22.30-tiden på lördagskvällen överbord ute på Ålands hav från Viking Lines färja ”Rosella”. Både finländska och svenska sjöräddningen deltog i sökandet som avslutades resultatlöst på söndagsmorgonen.

– Ett maydaylarm gick ut från fartyget, och vi är ju inkopplade så vi hörde det samtidigt som finländska sjöräddningen gjorde det. En helikopter är nu på väg ut från svensk sida, då dimman som tidigare hindrade oss nu lättat något, säger Maria Boman, sjöräddningsledare vid JRCC, Sjöfartsverkets gemensamma sjö- och flygräddningscentral, till DN vid 00.15-tiden, natten till söndag.

Maria Boman bekräftar att det rör sig om en kvinna som fallit i vattnet cirka 20 kilometer sydväst om Mariehamn. Ett flertal fartyg sökte i området vid midnatt.

– Vår räddningskryssare ”Rescue Stenhammar” har gått ut från Räfsnäs utanför Norrtälje och deltar i sökandet,  säger Maria Boman.

Direkt efter larmet var tjockan så pass tät att varken helikoptrarna på finländsk eller svensk sida kunde lyfta. Efter fem timmar beslutade den finska räddningsledningen att avsluta insatsen.

Vattentemperaturen var alldeles över nollan och i den uppskattas människor kunna överleva knappt en timme. Ärendet är överlämnat till polismyndigheten på Åland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.