Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kvinnor förbjuds vid iranska universitet

Shirin Ebadi mottog Nobels fredspris 2003 för sitt arbete för kvinnors och barns mänskliga rättigheter.
Shirin Ebadi mottog Nobels fredspris 2003 för sitt arbete för kvinnors och barns mänskliga rättigheter. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP
I vad som kritiker tolkar som ett slag mot den kvinnliga frigörelsen i Iran har nu 36 av landets universitet infört förbud mot kvinnliga studenter.

De kvinnliga universitetsstudenterna i Iran överträffar ofta sina manliga studiekamrater och under det senaste året var det betydligt fler kvinnor än män som klarade sin examen.

Men nu sätter många universitet stopp för kvinnorna. Enligt brittiska Daily Telegraph väljer nu totalt 36 universitet i landet att förbjuda kvinnliga studenter på totalt 77 olika kurser och bildningar.

Det gäller bland annat kurser i engelsk litteratur, hotelldrift, arkeologi, kärnfysik, datorvetenskap, elteknik, produktionsteknik och företagsledning. På vissa skolor, som universitetet för oljeindustri, säger man att man inte kommer att ta emot kvinnliga studenter överhuvudtaget.

Tilltaget har fått den iranska nobelpristagaren och människorättskämpen Shirin Ebadi att reagera. I ett brev till FN:s generalsekretare Ban Ki-Moon och FN:s chef för mänskliga rättigheter Navi Pillay kräver Ebadi en utredning av beslutet.

Hon menar att man i och med förbuden försöker att minska andelen kvinnliga studenter till under 50 procent – i dag är siffran 65 procent – och på sätt försvaga den feministiska rörelsen i Iran.

”Det här är en del av den islamska republikens politik den senaste tiden, som försöker få kvinnorna till att återvända till att hålla sig i hemmet eftersom att man inte kan tolerera deras passionerade närvaro i det offentliga rummet. Målet är att kvinnor ska ge upp sitt motstånd och sina krav på egna rättigheter”, skriver Shirin Ebadi i brevet.

Även flera iranska parlamentariker har ifrågasatt den nya policyn och krävt en förklaring, men utbildningsministern Kamran Daneshjoo har viftat undan kritiken. Han menar att 90 procent av kurserna fortfarande är tillgängliga för båda könen, och att de enkönade kurserna behövs för att öka balansen.

Iran har den högsta andelen kvinnliga studenter i förhållande till män i världen, enligt Unesco.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.