Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kvinnor i IS: 9-åringar kan giftas bort

Flickor kan giftas bort när de är nio år, kvinnors plats är i hemmet, modebutiker är djävulens verk. I en färsk skrift beskriver kvinnliga jihadister kvinnors roll inom Islamiska staten.

”Det är legitimt att flickor gifter sig vid nio års ålder”, står det i ett manifest som al-Khansaabrigaden publicerat på nätet.

Brigaden är en kvinnlig ”moralpolis” inom Islamiska staten, IS. Deras manifest om vilka ideal som gäller för kvinnor i det kalifat som Islamiska staten utropat i delar av Irak och Syrien publicerades på arabiska för ett par veckor sedan. Manifestet väckte först föga uppmärksamhet i västvärlden. Men nu har det översatts till engelska av den brittiska tankesmedjan Quilliam.

Den roll som kvinnor ska spela i samhället är enligt manifestet starkt beskuren – även om författarna säkert ser det på annat sätt.

Även om flickor kan gifta sig när de är 9 år, så är den vanliga äktenskapsåldern 16 eller 17 år, står det i dokumentet som i Quilliams översättning omfattar 40 sidor, inklusive förklaringar och kommentarer.

När bröllopet är avklarat är kvinnans roll att hålla sig dold och och bakom hemmets slutna dörrar stödja kalifatet. ”Det finns inget större ansvar (för en kvinna) än att vara sin makes hustru”, heter det.

Men kvinnor ska inte vara okunniga utan ha utbildning, men inte längre än till 15-årsåldern. Studierna ska handla om religion och koranens budskap.

Tusentals muslimer i Europa har anslutit sig till IS. Mest handlar det om unga män, men även kvinnor reser till IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak för att bli ”jihadistbrudar”, som det ibland kallas.

Innehållet i manifestet skiljer sig från bilder som sprids på sociala medier i västvärlden för att locka muslimska kvinnor till IS, bilder där kvinnor till och med poserar med gevär över axeln.

Det här manifestet är, enligt den brittiska tankesmedjan, först och främst skrivet för att locka kvinnor från Saudiarabien och Gulfstaterna.

– Den idealbild av kvinnors liv som ges här ligger mycket närmare verkligheten, säger Charlie Winter, forskare knuten till Quilliam, till tidningen The Independent.

Manifestet avfärdar helt västerländsk jämställdhet som "inte givit kvinnor något annat än törnen”. Och man hånar västlig vetenskap som "studerar kråkors hjärnceller, sandkorn och fiskars artärer”, något som bara avleder uppmärksamheten från vad som är väsentligt för mänskligheten – att dyrka Gud.

Staden Raqqa, som är en av IS starkaste fästen, beskrivs som ett himmelrike för migranter som kommer dit: ”Tjetjener är vänner med syrier, suadier är grannar med kazaker”, heter det.

Eftersom meningen med manifestet är att locka kvinnor från bland annat Saudiarabien framställs det största arabiska landet som ”barbariskt och förfallet”.

Få länder har så stränga lagar och regler som styr kvinnors liv som Saudiarabien. Men manifestet förfasar sig över att kvinnor arbetar sida vid sida med män, att kvinnor tillåts ha id-handlingar med bild, och att de kan få västerländska stipendier.

Modebutiker och skönhetssalonger kallas för ”djävulens verk”. Och den saudiskägda tv-stationen al-Arabiya etiketteras som ”prostitutionens och korruptionens kanal”.

– Innehållet i manifestet kan verka märkligt för oss, men det är övertygande för personer med extremistiska uppfattningar och som tror att ett kalifat en dag ska bli verklighet, kommenterar Charlie Winter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.